Logo vierklank.nl
Een wand vol herinneringen aan heel veel wandeltochten.
Een wand vol herinneringen aan heel veel wandeltochten.
Algemeen

Wandelend bijdragen aan het goede doel

Jannes Aalders (62) is een fervent wandelaar die al heel veel kilometers in zijn benen heeft. Hij is nu bezig met een sponsortocht van 1111 kilometer voor Stichting Blauwe Vogel '74, waar hij zich sinds 1984 voor inzet. De te lopen afstand wordt via officieel georganiseerde wandeltochten afgelegd van 2-2-2018 tot 11-11-2018.

door Guus Geebel

Blauwe Vogel richt zich op kinderen met een beperking en wil die door middel van sport en spel uit hun isolement halen. De stichting ontving altijd bijdragen uit de opbrengst van een biljarttoernooi dat de biljartclub jaarlijks in Eetcafé van Miltenburg organiseerde. Jannes was er vanaf 1984 bij betrokken en het was zijn lust en zijn leven. 'Het biljarten interesseerde me eigenlijk niet zo heel veel, het ging mij meer om het geld voor de stichting.' Het evenement groeide uit tot een heel bekend toernooi in Nederland, maar hield in 2014 op te bestaan. 'Door de jaren heen brachten we 150.000 euro bijeen.'

Uitdaging
Jannes Aalders is technisch tekenaar en maakt lay-outs voor de inrichting van Plus supermarkten. Tot voor kort speelde hij korfbal. Ook fotografeert hij veel. Omdat het biljarttoernooi niet meer gehouden werd ging Jannes op zoek naar een andere manier om een bedrag voor de stichting bijeen te krijgen. 'Omdat Blauwe Vogel nog steeds steun kan gebruiken wilde ik dat doen met een sponsorwandeltocht. Mijn vrouw vond dat ik voor die tocht een uitdaging moest hebben en zo kwamen we op een afstand van 1111 kilometer. Het getal 11 of een veelvoud daarvan kreeg daarbij een rol. Bij de af te leggen afstand zit de 11-Stedenwandeltocht in Friesland, de Nijmeegse Vierdaagse loop ik dit jaar voor de 33ste keer, de Stichting Blauwe Vogel is 44 jaar oud en het streefbedrag stelde ik op 2222 euro.

Wandeltochten
Inmiddels zijn al heel wat kilometers afgelegd waaronder de 207 kilometer van de 11-Stedenwandeltocht die van 8 t/m 12 mei werd gehouden. 'Die tocht is zwaarder dan de Vierdaagse.' De Avondvierdaagse van De Bilt heeft hij 40 keer gelopen. Dit jaar niet omdat hij op vakantie was, maar in plaats daarvan liep hij een week later de Avondvierdaagse van Vianen. Verder liep hij voor de 31ste keer de 60 kilometer van de Amersfoortse Tweedaagse. Jannes liep 17 keer in Ierland de Vierdaagse die daar ook wordt gehouden. De langste wandeltocht liep hij in 2012 met Deense militaire reservisten, van Kopenhagen naar Nijmegen. 'In twee weken legden we 650 kilometer af en daarna liepen we meteen de Vierdaagse.' Hij heeft ook wel eens 110 kilometer op één dag gelopen. Jannes Aalders begon met wandelen in 1984 toen hij op aanraden van zijn vrouw de Vierdaagse van Nijmegen ging lopen.

Activiteiten Blauwe Vogel
De voornaamste sporten waarvoor Stichting Blauwe Vogel '74 zich inzet voor kinderen met een beperking zijn zwemmen en judo. Wekelijks wordt vanaf de eerste zaterdag in oktober tot en met de laatste zaterdag van april gesport in sportcomplex Merwestein in Nieuwegein. De stichting wil kinderen met een beperking door middel van recreatieve sport en ontspanning uit hun isolement halen en laten integreren. De activiteiten vinden plaats onder deskundige leiding die daarbij zoveel mogelijk wordt bijgestaan door leeftijdsgenootjes zonder beperking. De stichting zorgt daarnaast dat kinderen die vanwege hun beperking niet in staat zijn actief deel te nemen begeleid kunnen worden naar ontspannings- en sportevenementen. Ook stimuleert de stichting kinderen om hobby's te realiseren. De kinderen zwemmen voorzien van bandjes in een extra verwarmd bad waarin ze met elkaar kunnen spelen en waar eventueel zwemles wordt gegeven. Bij judo worden mooie resultaten geboekt en diploma's gehaald. Er werd deelgenomen aan verschillende wedstrijden en toernooien.

Wie Jannes wil volgen of steunen vindt informatie op www.facebook.com/Jannes voor Blauwe Vogel 74. Mailadres: jannes.aal@gmail.com.

Meer berichten