Logo vierklank.nl
Algemeen

Groenekanner koster Opstandingskerk

Appie van der Horst is koster en zalenbeheerder in de Opstandingskerk.
Appie van der Horst is koster en zalenbeheerder in de Opstandingskerk.

Bij Appie van der Horst (Groenekan) zijn het kosterschap en zalenbeheer van de Opstandingskerk in De Bilt in goede handen na de wisseling van de wacht met Dirk en Els Bogers. 'Ik ben een doener en dienstbaarheid aan de kerk en de medemens zit mij in het bloed', vat hij zijn kerneigenschappen samen.

Dat komt mooi uit, want in de nieuwe fusiegemeente is de komende tijd heel veel te doen in de aanloop naar de verbouwing van de Opstandingskerk. Appie van der Horst: 'Zorgen voor de medemens is mijn levensmotto'.

Even voorstellen
Appie van der Horst is geboren en getogen in Blauwkapel en gelukkig getrouwd met Ina. Na een tijdelijk verblijf in Houten vestigde het paar zich in 1991 in Groenekan. Het huis moest stevig verbouwd worden, maar daar draaide de handige en nijvere Appie zijn hand niet voor om. Hij verbouwde het tot zijn eigen bescheiden 'paleisje' met serre en in de tuin een aparte huisvesting voor het nodige vogelvolk. Want dieren verzorgen is een van zijn grote hobby's. Naast een selectie kleurrijke kanaries, drie honden en een paar kippen, vonden door de jaren heen ook duiven, schapen en andere viervoeters onderdak op het terrein.

Vrijwilliger
Naast de zorg voor dieren is ook de zorg voor mensen een belangrijke eigenschap. Hij doet vrijwilligerswerk in het Diaconessenziekenhuis, waar hij op zondag zieken naar de kerkdiensten in huis begeleidt. Daarnaast is hij als flexwerker verbonden aan zorggroep Charim, met verzorgingshuizen op Christelijke grondslag in Zeist, Veenendaal, Rhenen, Amerongen en Woudenberg. En last but not least: eigen kinderen hebben Appie en Ina niet, maar ze hebben wel jaren lang mee mogen helpen met het opvoeden van twee neven.

Omzwervingen
Op kerkelijk gebied hebben Appie en Ina door de jaren heen de nodige omzwervingen gemaakt. Appie: 'Ik werd als kind behoorlijk conservatief opgevoed, zo streng dat ik daardoor de band met het geloof geruime tijd ben kwijtgeraakt. Maar nadat ik met Ina was getrouwd, ontdekten we dat we toch iets misten in ons leven en toen we lid werden van de Dorpskerk in Groenekan vonden we dat weer terug: bezieling en steun in ons leven. Dat ging geleidelijk. Eerst deed ik vooral onderhoudsklussen en schoonmaakwerkzaamheden in de kerk, later ging ik als volwassene ook op catechisatie en deed ik belijdenis. Ik ben ook jarenlang koster en diaken geweest in de Dorpskerk, maar toch was het kerkelijk klimaat mij er wat te behoudend. Dus kozen we er na enige tijd voor om te gaan kerken in Lage Vuursche'.

Anders
'Door mijn vrijwilligerswerk in het Diaconessenziekenhuis ontdekte ik dat het ook anders kon. Ik was heel positief verrast door de grote openheid in geloof die ik daar ervoer. Mensen met allerlei verschillende geloofsovertuigingen deelden hun geloof in één kerkruimte in grote harmonie. Dat sprak mij heel erg aan, daar zocht ik naar'. En nu heeft Appie de volgende stap gezet, naar de nieuwe fusiegemeente Immanuëlkerk-Opstandingskerk-Boskapel, die de komende tijd nog 'omgedoopt' wordt: 'Ik zag de vacature voor koster-zalenbeheerder en besloot dat ik toe was aan een nieuwe stap. Al na het tweede kennismakingsgesprek had ik een klik met de Biltse kerkgemeente. Vanaf 1 mei ben ik me gaan inwerken, ondersteund door Dirk en Els. In de eerste week was het al direct flink aanpakken, met drie uitvaartdiensten op rij. Ik had zogezegd een vliegende start. Ik voel me heel welkom in nieuwe wijkgemeente. Leuk dat ook de Groenekanse Boskapel er deel van gaat uitmaken. Formeel ben ik nog steeds ingeschreven bij de Groenekanse Dorpskerk, maar de Opstandingskerk is de plek waar ik mij vanaf nu kerkelijk dienstbaar maak'.

Oog voor 'het wonder'
Op de vraag wat het geloof voor hem en zijn vrouw betekent, antwoordt Appie stellig: 'De Bijbel is de leidraad in ons leven. Maar ik wordt ook geraakt door het wonder van de schepping, dat overal zichtbaar is in de natuur. De schoonheid van het planten- en dierenrijk, daar kan ik erg van genieten tijdens fietstochten, die ik ook graag maak. Het zit vaak in kleine dingen, een bloemknop die opengaat, het eerste ontluikende groen in de lente, maar ook de schoonheid van de lucht met steeds veranderende wolkensculpturen. Voor wie het wil zien, is het wonder van God overal'.                        (Rob Jastrzebski)

Meer berichten