Logo vierklank.nl
Muzikale traktaties tijdens de muzikale avond.
Muzikale traktaties tijdens de muzikale avond.
Muziek

Het orgel blijft klinken in Westbroek

Vrijdag 29 juni was er een muzikale avond in de Kerk van Westbroek waarbij 23 leerlingen - beginnend en gevorderd - van organist Fia Lam het orgel lieten kinken.

door Henk van de Bunt

Orgel spelen is voor Fia Lam - van Oostrum haar lust en haar leven. Hoewel zij haar eigen opleiding ooit moest beëindigen, heeft zij zich steeds verder weten te ontwikkelen, mede door het zoeken naar en aanschaffen van steeds weer andere muziek: en door veel te spelen naast veel te lúisteren naar muziek, naar het orgelspel van de 'Groten', als Feike Asma, Piet van Egmond, Karl Richter, Helmut Walcha, of Marie-Claire Alain: 'Maar dat zijn zúlke klassespelers, daar háál ik het niet bij', aldus Fia Lam.

Huiskamer
Fia Lam bespeelt al meer dan 50 jaar (o.a.) het orgel van de Hervormde kerk in Westbroek: 'Zoals in zoveel gezinnen in die tijd (zo'n 60 jaar geleden) stond er ook bij mijn ouders een harmonium in de huiskamer, waarop ook door mijn ouders werd gespeeld. Ik begon al vroeg te proberen dit mij eigen te maken, maar toen ik 9 jaar was gaf mijn moeder aan dat ik het echt moest leren spelen op het 'echte' notenschrift. Op enig moment gaf mijn leraar (buurman Thijs Manten aan dat ik maar naar de muziekschool voor orgel in Utrecht moest gaan. Onderwijl mocht ik oefenen op het kerkorgel, waar ik al snel tijdens de diensten mocht spelen onder toezicht van de toenmalige kerkorganist Piet Wijnen. De heer Jongeneel speelde de avonddiensten: dit werd later overgenomen door zijn dochter Greet Schuurman-Jongeneel'.

Les
Fia is al vrij snel zelf les gaan geven. Op enig moment had ze zelfs 16 leerlingen maar vanwege het jonge gezin en drukke werkzaamheden op de boerderij stopte ze daarmee. Maar het spelen in de kerk heeft zij al die jaren ononderbroken voortgezet. Toen zij een heupoperatie onderging waren er een paar leerlingen paraat haar te vervangen. Dat was ook de enige keer dat zij niet de Zondagsschoolkerstviering heeft begeleid, tegenover de 51 keren, dat ze dat wél heeft mogen doen. Een jaar of 8 geleden heeft Fia het lesgeven weer opgepakt. De eerste leerlingen spelen intussen, bij toerbeurt, één dienst per maand op het orgel. Fia Lam: 'Zij hebben het héél wat moeilijker dan toen ik op het kerkorgel begon te spelen. Dat orgel toen had maar één klavier, weinig registers, en één pedaal. Ik was ook érg blij met het nieuwe orgel, dat in 1975 vanuit Zaandijk naar Westbroek kwam. Dit orgel biedt meer mogelijkheden voor de gemeentebegeleiding en persoonlijke ontwikkeling in het orgelspel'.

Intussen heeft Fia 23 leerlingen, in leeftijd variërend van 9 tot 72 jaar: 'Ik probeer iedere leerling te benaderen met een aanpak die speciaal is gericht op mogelijkheden, leeftijd en talent', aldus de nog steeds enthousiaste Westbroekse.

Meer berichten