Logo vierklank.nl
 Applaus voor Theater in 't Groen in de kas van Van Vulpen.
Applaus voor Theater in 't Groen in de kas van Van Vulpen.
Kunst & Cultuur

Levensreis vol stomme fouten

'Slechte herders ruïneren de kudde,' zegt de Griekse held Odysseus in Homerus' beroemde werk de Odyssee, dat vorige week 5 keer werd opgevoerd door Theater in 't Groen, het sympathieke Groenekanse gezelschap dat telkens weer weet te verrassen door de mooiste buitenlocaties in kleine theatertjes om te toveren.

Odysseus, de leugenachtige 'hateling' en bedenker van het paard van Troje, is speelbal van de goden die onder leiding van componist, dirigent en oppergod Zeus met zijn lot spelen. Gezeten op zijn Olympus, een eenvoudige trap in de kas van Jan en Eva van Vulpen, brengt hij de sterk spelende Odysseus (Coen Teeuw) en Penelope (Ida Boogaard) weer tot elkaar, 10 jaar gescheiden na een 'levensreis vol stomme fouten'. Hij wordt daarbij geholpen door Eyrekleia, een krachtige rol van Tonneke van der Sluijs. Dat alles in een prima, maar niet altijd even doeltreffende regie van Nelly van der Geest.

Serenade
De vraag dringt zich op wie nu eigenlijk ons lot beslist: wijzelf of onze driften en omstandigheden, het individu of de goden... In de eenakter 'Serenade', die de andere helft van deze voorstelling vormde, prangde die vraag evenzeer: de twee 'kippen' leverden zich vrijwillig uit aan de gevaarlijke vos, die, verrassend genoeg niet hen, maar hun beschermheer tenslotte ombracht. Om daarna natuurlijk onbekommerd de caravan in te duiken met beide dames, die in dit absurdistische universum ook al geen eigen wil leken te hebben. In de verte hoorde je de goden schateren…         (Peter Schlamilch)

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>