Na 46 jaar onderwijs gaat Neelke van Ginkel met pensioen.
Na 46 jaar onderwijs gaat Neelke van Ginkel met pensioen.

Na 46 jaar afscheid van juf Van Ginkel

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Zij heeft in de loop der jaren heel wat leerlingen zien langskomen maar nu vindt juf Neelke van Ginkel uit Maartensdijk het welletjes. Na 46 jaar verlaat zij het onderwijs om van haar welverdiende pensioen te genieten. In een diep gat valt zij echter niet, er komt altijd wel weer iets nieuws op je pad.

Al tijdens haar middelbare schooltijd wist de in Maartensdijk geboren en getogen Neelke van Ginkel wat zij het liefst wilde, namelijk het onderwijs in. Dus ging zij naar Rehoboth, één van de Pedagogische Academies in Utrecht. 'Om mijn droom te verwezenlijken, deden mijn ouders er alles aan om mij te laten studeren', vertelt Van Ginkel. 'Gelukkig kon ik best aardig leren en na drie jaar studie behaalde ik mijn diploma. In het derde jaar behaalde ik mijn hoofdacte'.

Vacature
Net als iedereen moest juf van Ginkel na haar studie aan de bak en keek zij uit naar een interessante functie in het onderwijs. Al snel volgde een vacature op de basisschool in Groenekan. Juf van Ginkel: 'Het ging eigenlijk vanzelf en na een leuk gesprek werd ik aangenomen om fulltime aan de slag te gaan. Later ben ik overgegaan naar de School met de Bijbel in Maartensdijk, waar ik altijd met veel plezier heb gewerkt'. Uiteindelijk werkte juf van Ginkel 40 jaar fulltime, 5 jaar lang vier dagen in de week en het laatste jaar was zij twee dagen per week werkzaam op school.

Digibord
In die 46 jaar is natuurlijk heel veel veranderd in onderwijsland. Vooral het digibord is een grote zegen voor zowel leerling als leerkracht. 'Dat digibord is echt de groootste verandering', legt juf Van Ginkel uit. 'Leerlingen kunnen via deze nieuwe onderwijsmethode hun woordenschat enorm vergroten. Als zij kennis ontberen, kunnen zij alles opzoeken via het digibord. De leerstof wordt niet alleen verwerkt via het digibord maar ook het werkboek doet dienst bij het bestuderen van de leerstof. Zo kan iedere leerling op zijn eigen niveau en tempo meedoen met de lessen. Vroeger werd klassikaal lesgegeven en volgde iedere leerling exact dezelfde leerstof, op hetzelfde niveau. Het huidig onderwijssysteem geeft meer ruimte aan het individu binnen de groep. In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, vindt juf van Ginkel dat de kinderen niet zijn veranderd ten opzichte van vroeger. Zij zijn hooguit iets mondiger geworden, vertelt zij.

Toekomst
Helaas is voor juf van Ginkel nu de tijd gekomen om te stoppen. Wat zij vooral zal missen, is beleid maken binnen het onderwijs, met oplossingen komen voor problemen. Maar niet getreurd, het leven bestaat uit meer dan alleen lesgeven. Juf van Ginkel: 'Vrijwilligerswerk trekt mij erg aan, dus misschien wil ik iets gaan doen bij Mens De Bilt, taallessen geven aan statushouders of maatje worden van iemand of iets anders. Daar maak ik mij geen zorgen om; God zorgt wel dat er weer iets op mijn pad komt'.