Logo vierklank.nl
Intieme setting in de Woudkapel.
Intieme setting in de Woudkapel.
Muziek

Woudensemble speelt gevarieerd

Dmitri Shostakovich die zijn halve leven door de Sovjets werd onderdrukt, gaf het componeren nooit op, ondanks het feit dat zijn muziek werd gezien als 'Chaos in plaats van muziek'. Dat hij ook vrolijke zigeunerklanken kon toonzetten bewees het Woudensemble vrijdagavond 1 juni in de Woudkapel, waar voor een enthousiast publiek werd opgetreden i.s.m. pianist Ernst Munnike, die enkele stukken op uitmuntende wijze begeleidde.

De musici van het Woudensemble, allen strijkers uit het Radio Filharmonisch Orkest, speelden als gewoonlijk met hun volle en orkestrale klank, met aanstekelijk speelplezier en vol vuur. Er werd klein begonnen met de drie Bach-achtige Madrigalen van Martinu, daarna volgden een opgewekte Kodály en energieke Shostakovich.

Afgesloten werd met het magistrale Pianokwartet in c van Johannes Brahms, de Hamburgse gigant die menig ensemble in de problemen brengt. Zo niet de superprofessionals van het Woudensemble, die overigens de volgende middag in het Concertgebouw Elektra van Strauss zouden uitvoeren, een van de moeilijkste operapartituren uit de geschiedenis. Dat tekent de ware kunstenaar: nooit opgeven en rustig doorgaan met muzikale bergen te verzetten.           (Peter Schlamilch)

Meer berichten