De tunnel loopt vol; ditmaal geen regen, maar sportievelingen.
De tunnel loopt vol; ditmaal geen regen, maar sportievelingen. Foto: Anneke Westeneng

Avondvierdaagse Maartensdijk

Algemeen Algemeen

door Marijke Drieenhuizen

De avondvierdaagse in Maartensdijk werd dit jaar door slechte weersvoorspellingen op dinsdag met onweer en regen een avond-driedaagse. Maar met veel plezier liepen zo'n 480 wandelaars deze drie avonden de 5 of de 10 kilometer in en rond Maartensdijk. Op donderdag werden ze ingehaald met muziek en familie stond de lopers op te wachten met bloemen of lekkers.

Vijf mensen organiseren elke jaar weer deze mogelijkheid om samen grenzen te verleggen en lekker bezig te zijn in de eigen omgeving. In september komen ze bij elkaar en regelen ze alle administratieve en organisatorische zaken. Veertien vrijwilligers helpen tijdens de daadwerkelijke avondvierdaagse met de bemensing van controleposten of treden op als oversteekhulp. Daarvoor dienen zij jaarlijks een instructie door de politie met goed gevolg af te leggen om gecertificeerd aan de slag te kunnen gaan.

Scholen
Het grootste aantal deelnemers komt via de basisscholen van Maartensdijk en omgeving. Samen met gecharterde ouders lopen zij de verschillende routes. Daarnaast zijn er individuele lopers, waarvan er sommige al vele jaren meelopen. Ook bewoners van het Thomashuis Maartensdijk lopen al jaren mee. Dit jaar hadden zij last van de hitte en was het tempo wat laag en waren voor de 5 kilometerlopers meerdere rustmomenten gewenst. Toch stonden ook vrijwilligers van de organisatie ze nog op te wachten toen ze als laatste lopers weer in Maartensdijk aankwamen.

Jubileum
Deze Avondvierdaagse was voor meester Prosman van de School met de Bijbel uit Maartensdijk er één met een bijzonder tintje. De leerkracht liep dit jaar voor de 20e keer mee. De eerste jaren deed hij dit met enkele van zijn kinderen, vrienden en vriendinnetjes. Later deed hij dit met de leerlingen van zijn basisschoolgroep. Zijn plezier en aanstekelijk enthousiasme zijn de reden dat de laatste jaren de groepen 3 tot en met 8 ook meelopen tijdens de avondvierdaagse.

Digitaal
Dit jaar was voor het eerst de mogelijkheid om digitaal in te schrijven via een site van de SGWB. Een beperkt aantal deelnemers heeft dit gedaan. De organisatie hoopt dat hier in 2019 meer gebruik van gemaakt gaat worden. Volgend jaar (2019) wordt de avondvierdaagse in Maartensdijk gehouden van 20 t/m 23 mei. Verdere informatie zal gecommuniceerd worden via de website www.avdmaartensdijk.nl

Ook bewoners van het Thomashuis Maartensdijk lopen al jaren de avondvierdaagse.
Tijdens de laatste avond werd de onderwijzer te midden van de kinderen in het zonnetje gezet tijdens de tussenstop met een bos bloemen en kreeg een rozet met ‘20’ opgespeld  waarna de groep de laatste kilometers volmaakten.