De vier routes zijn uitgedeeld en er kan worden gestart.
De vier routes zijn uitgedeeld en er kan worden gestart.

Fietsroutes Biltsheerlijk

Algemeen Natuur & Milieu

door Henk van de Bunt

Zaterdag 2 juni opende wethouder Madeleine Bakker vier nieuwe fietsroutes in de gemeente De Bilt. Deze routes voeren de fietser door de mooiste Biltse landschappen, langs diverse boerderijen, imkerijen, tuinderijen en molens. Voor degene die trek heeft in lokaal geproduceerde lekkernijen, kon langs de route zijn fietstas tot de nok toe vullen.

Stichting Biltsheerlijk is opgericht door Willy Douma uit Groenekan, Maaike Noorlander uit Bilthoven en Joanne Ronhaar uit De Bilt. Gezamenlijk vormen zij het bestuur van Stichting Biltsheerlijk. De kernwaarden zijn inspiratie, innovatie, interactie, initiatie, informatie delen en inkomsten werven om doelen te verwezenlijken, helpen de juiste keuzes te maken. Er zijn veel organisaties in (en buiten) gemeente De Bilt die de initiatieven een warm hart toe dragen. Zij doen dit door samen te werken, (financieel) te steunen en met raad en daad bij te staan.

Milieuvriendelijk
In De Bilt zijn veel producenten op een milieuvriendelijke manier met voedsel bezig. Zij hebben samen met Biltsheerlijk fantastische fietsroutes ontworpen. Die gaan langs (biologische) zuivel, vers geoogste groenten, kruiden, prachtig vlees en zoete honing. De vier routes doorkruisen een variatie aan landschappen met open weiden, watergebieden of beschutte bossen. Ze zijn geschikt voor jong & oud, in lengte variërend van 8 tot 18 km, met diverse stop- en rustpunten.

Voedselhelden
Willy Douma, voorzitter van Biltsheerlijk is trots op de nieuwe fietsroutes in gemeente De Bilt. 'Deze laten je niet alleen zien hoe mooi de gemeente is, maar brengen je ook langs lokale voedselhelden', vertelt zij. 'Rustig freewheelend op je fiets, door het gevarieerde landschap, kom je langs producenten die biologisch boeren hoog in het vaandel hebben staan.

De fietsroutes zijn beschikbaar voor jong en oud en variëren van acht tot achttien kilometer, met verschillende stop- en rustpunten.'

De Bonte Parels
Op deze zaterdag hield boerderij De Bonte Parels hun Boerenzaterdag, een open dag die elke eerste zaterdag van de maand plaatsvindt. Zij vierden bovendien een feestje, want onlangs kregen zij officieel het certificaat Biologische producent van melk en vlees. Verder waren alle deelnemende bedrijven geopend ook voor rondleidingen. Boer Rutger Hennipman leidde de wethouder rond op de boerderij en door de landerijen. Koos Smits van Stichting De Oude Tweewieler uit Maartensdijk, had een paar mooie oude fietsen meegenomen uit zijn collectie en vertelde daar enthousiast over

Willy Douma (Biltsheerlijk en staand op het strobalenpodium) bedankt iedereen die heeft meegewerkt aan het tot stand komen van de fietsroutes en van deze startdag.
Rutger Hennipman geeft een rondleiding.