Nijepoort-leerlingen bij het monument.
Nijepoort-leerlingen bij het monument.

Basisschool De Nijepoort herdenkt B-17 noodlanding WOII

Algemeen Jeugd

Maandag 27 mei brachten de leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool de Nijepoort in Groenekan bloemen naar het monument ter nagedachtenis aan de noodlanding van een Amerikaanse B-17 bommenwerper in de weilanden rond het dorp tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het was precies 74 jaar geleden dat de B-17 neerstortte in Groenekan en drie levens eiste. De Nijepoort heeft het B-17 monument geadopteerd en heeft de crash een plaats gegeven in haar WOII onderwijs. Ter nagedachtenis aan de noodlanding van een de Amerikaanse B-17 bommenwerper is 70 jaar na dato in 2014 een monument onthuld aan de Versteeglaan in Groenekan. De Stichting B-17 monument Groenekan heeft het monument gerealiseerd om de herinnering aan de soldaten die op 28 mei 1944 in de weilanden ten zuiden van Groenekan een noodlanding maakten levend te houden. Er werden gisteren gedichten voorgelezen, gevolgd door een minuut stilte en daarna legden de leerlingen een bloem bij het monument.

De noodlanding
Precies 74 jaar geleden maakte een brandende Amerikaans bommenwerper, een B-17 ('vliegend fort'), in het weiland achter de boerderij van boer Dirk de Kruijff een noodlanding. Het was deze Pinksterdag dat de geallieerde luchtmacht een enorme missie genaamd Mission 376 inzette boven West-Europa. Zo'n 1300 bommenwerpers en ruim 700 escorterende jagers waren die dag actief.

De bemanning
Twee van de tien bemanningsleden van de B-17 waren al eerder op deze missie omgekomen ten gevolge van beschietingen door luchtafweergeschut, meerdere bemanningsleden raakten daarbij licht en één zwaar gewond. De Kruijff en Copijn, van de belendende kwekerij, waren als eersten bij het gecrashte toestel, al snel gevolgd door Duitse militairen van fort Blauwkapel. De bemanningsleden werden in eerste instantie overgebracht naar de boerderij van De Kruijff. Daar overleed even later de zwaargewonde boordschutter Thomas Roskowick. De zeven overlevende bemanningsleden gingen in krijgsgevangenschap en overleefden de oorlog. De drie omgekomenen zijn na de oorlog bijgezet op de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats te Margraten. Alleen Thomas Roskowick ligt daar nu nog steeds, de twee andere bemanningsleden zijn door hun familie gerepatrieerd naar de VS.          (Bronia Moos)