Haro Schäfer heeft iets met water en licht.
Haro Schäfer heeft iets met water en licht.

Kunstroute in Lage Vuursche en Maartensdijk

Algemeen Kunst & Cultuur

door Henk van de Bunt

De Kunstroute 2018 vond plaats in het weekend van 26 en 27 mei en werd alweer voor de 23ste keer georganiseerd. Ruim 40 kunstenaars, het merendeel leden van Kunstkring BeeKk, zetten hun ateliers open in Bilthoven, De Bilt, Groenekan, Lage Vuursche, Maartensdijk en Westbroek.

In totaal waren er 23 te bezoeken adressen met schilderijen, beelden, textielwerk, glaskunst, leerbewerking, kleding, fotografie, keramiek, grafkunst, gemengde technieken, etc. Daaronder ook Ine de Charro (Lage Vuursche). Zij schildert sinds de jaren '80 en het is haar lust en leven; niet geheel onbegrijpelijk, want ook haar vader, oom en nichtjes schilder(d)en. Thema's in haar werk zijn Vrouwen, Dans, Verlaten Ruimtes maar ook Autowrakken. Daarnaast schildert Ine portretten. Ze zegt daarover: 'De thema's variëren nogal. Ik houd van afwisseling en de ene keer staat mijn pet anders dan de andere keer". Ze heeft geen voorkeur voor olieverf, aquarel, of acrylverf, maar kiest wel duidelijk voor kleur. Hoewel ook daarin een ontwikkeling is te zien. De laatste jaren worden haar kleuren rustiger en haar vormen abstracter.

Water
Ook Haro Schäfer uit Maartensdijk was een van de exposanten. Hij wordt al zijn hele leven getroffen door het spel van licht op water, met name op stromend water. Pas na zijn pensionering is Haro in 2009 begonnen deze fascinatie vorm te geven met verf. Schäfer: 'Ik ben voornamelijk autodidact maar heb veel geleerd van de stimulerende adviezen van anderen. Ik werk met olieverf op linnen. Ik zou mijn werk willen karakteriseren als romantisch realistisch. In de buitenlucht geef ik met een schets het onderwerp enigszins weer in perspectief en maak enkele foto's voor het vastleggen van het bepalende speciale lichteffect. Ik werk daarna het geheel uit in mijn atelier, waar ik probeer mijn gevoel, dat ik buiten had ervaren, weer terug te vinden en op het doek uit te drukken.

Ine de Charro in haar atelier.
!