Logo vierklank.nl
Chapeau ook namens BSF-ers van weleer Rens Kersten en Karel Beesemer.
Chapeau ook namens BSF-ers van weleer Rens Kersten en Karel Beesemer.
Algemeen

Chapeau-penning voor sportambtenaar

door Henk van de Bunt

Locoburgemeester Madeleine Bakker reikte op 15 mei in de Oude Raadszaal van gemeentehuis Jagtlust een chapeau-penning uit aan sportambtenaar Wim Tigelaar. Tigelaar heeft altijd meer gedaan dan dat er van een sportambtenaar verwacht kan worden.

De Biltse Sport Federatie (BSF) had een voorstel ingediend voor een gemeentelijke onderscheiding t.g.v. het komend afscheid voor Wim Tigelaar. Tal van Biltse sportverenigingen (C.S.V. Fraternitas, Tennisvereniging FAK, Irene Beach Volleybal, SCHC, MMHC Voordaan, KV NOVA, SVM en Tennisvereniging Hollandsche Rading) hadden deze aanvraag mede ondersteund: 'Wim Tigelaar is een zeer betrokken, verbindende en uitermate enthousiaste sportambtenaar, die zich nooit op de voorgrond plaatst, maar daar aan het einde van zijn werkzame carrière, naar hun mening, zeker één keer hoort'.

Motivatie
Wim Tigelaar heeft als sportambtenaar altijd meer gedaan dan dat er van een sportambtenaar verwacht kon worden. In de motivatie van het verzoek voor een gemeentelijke onderscheiding komt dat ook duidelijk naar voren: 'Hij was (en is) altijd oplossingsgericht, enthousiasmerend en betrokken bij alle zaken, die onder zijn aandacht worden gebracht. Daarnaast heeft hij zich buiten zijn functie bezig gehouden met bezoek en organisatie van evenementen; iets dat door de sportverenigingen in de gemeente De Bilt bijzonder op prijs wordt gesteld. Tigelaar weet wat sporten is en wat sporten betekent voor de mens'.

Luisteren
'Bij misvatting van het beleid door de sportverenigingen en de BSF was hij er altijd om te problemen op te lossen. Voor verenigingen was hij een luisterend oor en gaf daar, waar nodig was, de juiste adviezen. Sluitingstijden kende hij niet, hij was op ieder moment van de dag en avond voor de vele sportclubs aanspreekbaar. Indien er expertise gewenst werd die binnen de gemeente beschikbaar was, dan heeft Tigelaar altijd succesvol voor inzet van deze ambtenaren bemiddeld'.

Peloton
Wim Tigelaar trad op 1 augustus 1980 in dienst van gemeente De Bilt. Madeleine Bakker: 'Maar jij voldoet niet aan het beeld dat mensen hebben bij een ambtenaar die bijna 38 jaar in dienst is van dezelfde gemeente; niet in uiterlijk en niet in daadkracht. Je hebt je met hart en ziel ingezet voor de Biltse sportverenigingen en sportontwikkeling. Je staat als inwoner van Nieuwegein vaak in het vrije weekend langs de Biltse sportvelden. Je kent alle verenigingen als je broekzak en kent vele bestuurders, de BSF en vrijwilligers in de sport'. De locoburgemeester noemde ook de actieve sporter Wim Tigelaar: 'Wanneer we een parallel trekken met jouw sport wielrennen dan ben je een renner die opvalt in het peloton door het vele werk dat je verzet. Daarbij houdt je je teamgenoten, die achterin in het peloton rijden, nauwlettend in de gaten om ze bijtijds te behoeden voor afhaken. Je schuwt het water-dragen niet als iemand dat nodig heeft. Maar ook ben je voor in het peloton te vinden als trekker en aanjager. Je zult nooit als eerste juichend met de handen omhoog over de finish gaan, omdat je die eer gunt aan je kopman of aan een andere teamgenoot die je centraal wilt stellen. Daarbij ben je ook nog een geliefd persoon met een hoge gunfactor waardoor je veel voor elkaar weet te krijgen voor de sport en de sportverenigingen in De Bilt. Je ontvangt de chapeau-penning niet als werknemer van Gemeente De Bilt maar op voordracht van vele verenigingen die blij zij met alles wat jij voor de Biltse sport en hun verenigingen in het bijzonder betekend hebt'. 

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>