Logo vierklank.nl
Kraanvogels verkennen een potentiële broedplaats.
Kraanvogels verkennen een potentiële broedplaats.
Natuur & Milieu

Baltsende kraanvogels in Tienhoven

Onlangs hebben vijf kraanvogels een tussenstop gemaakt nabij de Tienhovense plassen. Baltsgedrag van deze sierlijke vogels deed Natuurmonumenten hopen op een broedgeval van deze zeldzame soort. Helaas zijn ze weer verder getrokken, maar het biedt hoop voor de toekomst.

De afgelopen jaren hebben de provincie Utrecht en Natuurmonumenten veel nieuwe natuur ontwikkeld in de Taartpunt en Oostelijke binnenpolder van Tienhoven. Dit gebied behoort tot het Natura2000-gebied Oostelijke Vechtplassen Utrecht, waar onder ook het west-gedeelte van Hollandsche Rading. Het doel was om de achteruitgang van biodiversiteit te keren. Het waterpeil is daarom verhoogd en er is grond afgegraven. Hierdoor kan het schone grondwater weer voor bijzondere planten en dieren in het gebied zorgen. De kraanvogels voelden zich blijkbaar meteen aangetrokken tot dit natuurgebied en zijn er half april neergestreken. 'Broedende kraanvogels in de polder zou een kroon zijn op ons werk' vertelt boswachter Warner Reinink van Natuurmonumenten. 'Maar ook op hun verblijf van enkele weken zijn we al ontzettend trots!'   (Tamara Overbeek, boswachter )


 

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>