Logo vierklank.nl
De leerlingen van Aeres VMBO Maartensdijk kijken uit naar de beroepenmarkt. Veel leerlingen weten nog niet welke kant zij uit willen en hopen op deze markt daarin houvast te vinden.
De leerlingen van Aeres VMBO Maartensdijk kijken uit naar de beroepenmarkt. Veel leerlingen weten nog niet welke kant zij uit willen en hopen op deze markt daarin houvast te vinden.
Jeugd

Beroepenmarkt op Aeres VMBO Maartensdijk

door Kees Diepeveen

Op 23 mei wordt er op het Aeres VMBO in Maartensdijk (v/h Groenhorstcollege) een beroepenmarkt georganiseerd voor leerlingen van het 2e en 3e leerjaar om hen te ordersteunen in hun vervolgkeuze.

Voor deze markt wil de school zoveel mogelijk verschillende beroepen aanbieden aan zijn leerlingen. Daarom een oproep aan alle beoefenaren van technische beroepen om zich te melden vanwege het grote arbeidstekort in de techniek. Mensen die graag iets over hun beroep willen vertellen kunnen op deze markt een plekje krijgen.

Docent Monique Neppelenbroek en teamleider Bovenbouw Petra Navarro vertellen enthousiast over de beroepenmarkt, die vorig jaar een groot succes was. Niet alleen omdat alle leerlingen de markt bezocht hebben maar vooral omdat de leerlingen een inkijkje kregen binnen heel veel verschillende beroepsgroepen. Dat kan hen helpen zich te oriënteren op een vervolgkeuze. Wanneer de interesse in het 3e leerjaar kan worden ondersteund door een stage krijgen de leerlingen meer zicht op een beroepsrichting of vervolgstudie aan het MBO. Die keuze wordt in het 4e leerjaar gemaakt.

Brandweerman
Monique Neppelenbroek: 'Vorig jaar was de beroepenmarkt een groot succes met meer dan 45 verschillende beroepen. De leerlingen zijn verplicht de beroepenmarkt te bezoeken maar dat deed niets af aan het enthousiaste van de 2e en 3e jaar leerleerlingen voor wie deze beroepenmarkt werd georganiseerd. Zij kregen de kans om op heel ongedwongen wijze met verschillende beroepsbeoefenaars te praten zoals met een cameraman, stratenmaker, brandweerman, kraamzorg, gastheer horeca, automonteur, maar ook met een begrafenisondernemer , timmerman, stewardess, schoonheidsspecialiste, secretaresse etc. Dat snuffelen aan de verschillende beroepen vonden de leerlingen heel leuk We hopen hiermee te stimuleren dat leerlingen meer gaan nadenken over beroepskeuze of vervolgopleiding'.

Groene sector
'Bij Aeres VMBO Maartensdijk volgen leerlingen het brede profiel Groen' vertelt Petra Navarro. 'Hierin gaan ze aan de slag met natuur en milieu, gezonde voeding en duurzaamheid. De kennis die ze hierbij opdoen komt goed van pas in hun verdere leven of in het beroep dat ze later gaan kiezen. Dat kan in de groene sector zijn, maar hoeft niet. In de bovenbouw werken leerlingen vier lesuren per week in een aantal door hun gekozen beroepsgerichte keuzevakken. De vakken kunnen in het verlengde liggen van het Profiel Groen maar kunnen ook keuzevakken uit een andere richting zijn als fietstechniek, Ondernemen, Zorg, Water of EHBO'.

Interessante beroepen
Op de beroepenmark wordt daarom een breed spectrum van beroepen geboden. 'Vaak zijn het ouders of familie' aldus Monique Neppelenbroek ' maar we willen op deze markt heel veel beroepen bieden. We zijn nog op zoek naar interessante beroepen op MBO-niveau, zoals loodgieter, elektricien, doktersassistent, stand-bouwer tandartsassistent of misschien wel een onbekend beroep' Geïnteresseerden kunnen zich melden via m.neppelenbroek@aeres.nl of tel. 0800 0205500.

Voor meer info. www.aeresvmbo.nl/onzescholen/maartensdijk.


 

Meer berichten