Logo vierklank.nl
Ouderen

Kleurrijk ouder worden

Gert Mulder toont enkele van zijn kleurtekeningen.
Gert Mulder toont enkele van zijn kleurtekeningen.

De 86-jarige Gert Mulder heeft na zijn verhuizing naar het Maertensplein ontdekt hoeveel plezier het inkleuren van tekeningen kan brengen: 'Man, het geeft me zoveel enorm groot plezier en genoegen dat ik anderen graag ook hierop wil wijzen'.

door Rob Klaassen

Gert Mulder: 'Ik ben m'n hele leven altijd heel druk geweest. Ik kom van oorsprong uit Vierhouten op de Veluwe. Tijdens m'n militaire diensttijd ontmoette ik Gijs Bos, de grootvader van Bakker Bert Bos. Hij wilde een bakkerij in Maartensdijk overnemen en hij heeft me toen gevraagd of ik met 'm mee wilde gaan naar Maartensdijk. Zo ben ik vanuit Vierhouten in Maartensdijk beland. Daarvan heb ik nooit een dag spijt gehad. Na 40 jaar bij bakkerij Bos te hebben gewerkt ben ik met pensioen gegaan en ben daarna 10 jaar lang rondleider geweest in de Domkerk en de St. Janskerk in Utrecht. Tevens ben ik toen 13 jaar lang reisleider geweest. Naast mijn werk in de bakkerij heb ik 30 jaar in het kerkbestuur gezeten, ben 45 jaar voorzitter geweest van de zondagsschool, 30 jaar voorzitter van de jongelingsvereniging 'Onderzoek de Schriften' en heb 37 jaar deel van het bestuur van de SGP uitgemaakt. Ja, ik heb altijd veel gedaan'.

Kleuren?
Gert Mulder: 'Toen ik zo'n jaar geleden verhuisde van de hoek van de Molenweg naar het appartement hier op het Maertensplein, was dat toch een hele overgang. De hoek van de Molenweg was een druk punt. Makelaars zouden zeggen; een levendig punt. Er was altijd wat te zien. Hier is het stil. Erg fijn, maar je moet er toch wel aan wennen. Aan de Molenweg had ik een prachtige tuin, waarin altijd wel wat viel te doen. Het bevalt me hier wel uitstekend, maar ik moest hier wel weer even m'n draai zien te vinden. Toen ik zat te bedenken wat ik hier weer eens zou willen gaan aanpakken, kwam mijn dochter met een kleurboek vol met tekeningen aanzetten. In eerste instantie zei ik dat het meer iets was voor kinderen. Ze ontkende dat en zei dat het tekeningen waren voor volwassenen. Nou, ik ben daaraan begonnen en ik ben er nooit meer mee opgehouden'.

Opspuiten
Als kind op school in Vierhouten was ik altijd al goed in tekenen en kleuren. Ook als banketbakker vond ik het opspuiten van taarten altijd erg leuk en vooral het spelen met kleurcombinaties op het gebak. Het is een gevoel. Het kleuren wat ik nu doe is overal goed voor. Het vereist een grote mate van concentratie en handvaardigheid. Je kunt het doen wanneer je zin hebt, er zit geen enkele dwang of haast bij. Ideaal voor ouderen. Er komt ook nog veel creativiteit bij kijken om de juiste kleuren bij elkaar te zoeken, zodat er een prachtig plaatje ontstaat. Het is echt fantastisch om te doen. Toen de landelijke SGP onlangs in haar orgaan een kleurplaat had opgenomen, heb ik die gekleurd en opgestuurd. Laat ik daarmee nu de eerste prijs hebben gewonnen. Ik was er erg blij mee. M'n vrouw is ook gaan kleuren. Ze is er haast nog enthousiaster over dan ik al ben. Ik heb huisarts Bentz van den Berg wat van m'n werk laten zien en ook hij is erg enthousiast om het kleuren onder ouderen te bevorderen. Voorlopig hoop ik nog niet uitgekleurd te zijn'.


 

Meer berichten