Logo vierklank.nl
Natuur & Milieu

Klimop-vandalisme

door Henk van de Bunt

In totale verbijstering dat iemand zoiets doet stuurde Jaap Röell foto's van een nieuw soort vandalisme: het moedwillig doorsnijden van de stammen van de klimop rond hun eikenbomen aan de Karnemelksweg in Hollandsche Rading.

Jaap Röell: 'Die klimop heeft er decennia over gedaan om naar het licht te groeien en zijn volwassen - en dus bloeiende - habitus te bereiken. En nu is dat, tot onze grote treurnis en woede, in een paar seconden om zeep geholpen'.

Steun
Klimop is volgens Röell geen parasitaire plant, die een boom 'uitzuigt', maar de boom slechts gebruikt als steun. 'Gezonde bomen hebben in het geheel geen last van de klimop. Als dat het geval zou zijn, zouden onze eiken al meer dan 20 jaar geleden het loodje hebben gelegd. Integendeel, het houdt de omgeving koel en vochtig. Dit nog afgezien van het prachtige gezicht, die rijke licht- en donkergroene klimop'.

Voedselbron
Bloeiende klimop hoog in de bomen vormt, aldus Jaap Röell, in een relatief voedselarme periode een rijke voedselbron voor bijen, insecten en vlinders: 'Het zal weinig mensen ontgaan zijn dat met name (honing-)bijen op dit moment in zwaar weer verkeren. Op allerlei fronten, óók in onze gemeente, worden op dit moment allerlei initiatieven ontwikkeld om bijen te helpen. Kortom, een groot verlies, dit ongevraagde en zonder enige kennis van zaken stompzinnig doorsnijden van de takken. Behalve de natuur, zijn ook wandelaars en fietsers langs de Karnemelksweg verliezers. En wij zullen aanvankelijk tegen een stervende- en lang daarna tegen een dode klimop aankijken. Het zal duidelijk zijn dat niet alleen wij onze geliefde klimop zullen missen'.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>