Drukte tijdens het eerste evenement van De Smaak van Maartensdijk.
Drukte tijdens het eerste evenement van De Smaak van Maartensdijk.

Smaak van Maartensdijk groot succes

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Voor de eerste keer vond zaterdag 21 april in De Vierstee in Maartensdijk 'De Smaak van Maartensdijk' plaats. Culinaire ondernemers uit Maartensdijk en omstreken presenteerden zich tijdens deze middag met tal van lokale producten. Naast lekkere hapjes proeven, stond ook genieten centraal tijdens dit evenement.

Deze middag was een cadeau van Stichting Vierstee 2.0 aan de vele lokale ondernemers en vrijwilligers die de Stichting altijd met raad en daad bijstaan. Bestuurslid Angelique Kalverda kijkt tevreden terug op het evenement dat voor de eerste keer werd gehouden. 'Moet je zien hoe iedereen geniet van deze middag', vertelt zij. 'De hele markthal staat vol met kraampjes en belangstellenden stromen toe om te kijken en natuurlijk om te proeven'.

Topdag
Stichting De Vierstee 2.0 spreekt van een topdag: 'De hele middag stroomde het goed door aan publiek. Ik schat dat er tussen 700 en 1.000 bezoekers zijn geweest. Tot een uur of acht was het gezellig druk op onze marktplaats. Overal hoorden wij enthousiaste verhalen en niet alleen van de honderden bezoekers'. Ook de ondernemers, er stonden 20 kraampjes in de markthal, spreken van een geweldige dag en waren erg enthousiast over de organisatie. 'Bij het kraampje van restaurant 'Bij Hen' was het zo druk, dat zij tot drie maal toe nieuwe producten moesten halen. Ook de producten in de stand van Reinaerde waren erg gewild bij de bezoekers. Zij wisten niet wat zij meemaakten'.

Sojater
Halverwege de middag brachten leden van Theatergezelschap Sojater, verkleed als prinses Beatrix, koningin Maxima en prinses Laurentien, een bezoek aan De Smaak van Maartensdijk' en mochten zij o.a. proeven van de nieuwe koekjes van Bakker Bos. Na flink wat brainstormen ontstond bij de Maartensdijkse bakker het idee om hun nieuwe product te verbinden met Lage Vuursche, omdat dit dorp dicht tegen Maartensdijk aanligt en de woonplaats is van prinses Beatrix. Het uiteindelijke resultaat was een koekje met de naam 'De Vuursche Kroon'. Niet zo vreemd dus dat 'prinses Beatrix' het eerste doosje in ontvangst mocht nemen.

Goede doel
De Stichting hoopt natuurlijk ook iets over te houden aan de organisatie van deze dag. Niet voor haarzelf, maar voor het goede doel. Daarom werden onder andere loten verkocht: 'Alle opbrengsten van dit evenement worden gebruikt voor de opzet van een sociaal restaurant 'Aan de Keukentafel' in De Vierstee. Stichting Vierstee 2.0 vindt dat iedereen erbij hoort in de samenleving en hoopt op deze manier mensen bij elkaar te brengen. Gezellig samen koken en eten en bijdragen aan een leefbare gemeenschap'. De penningmeester moet het uiteindelijke bedrag nog berekenen, maar verwacht wordt dat zeker een paar honderd euro teruggaat naar De Vierstee, om te gebruiken voor het nieuwe sociaal restaurant. Voorzitter Edwin Plug tenslotte: 'Natuurlijk verliep niet alles volgens plan, maar voor ons was dit ook de eerste keer. Wij weten nu in ieder geval wat volgende keer anders moet. En een vervolg komt volgend jaar zeker, in maart 2019. Een maand eerder dan nu het geval was en weer met een iets ander concept. We blijven immers in beweging, net als ons mooie dorp'.

Bert en Annemieke Bos bieden het gezelschap de eerste koekjes aan.