Zaterdag werd er een uit meer dan 20 'soorten' samengesteld zaaimengsel aan de akkerranden van een gerstakker langs de Eikensteeg ingezaaid.
Zaterdag werd er een uit meer dan 20 'soorten' samengesteld zaaimengsel aan de akkerranden van een gerstakker langs de Eikensteeg ingezaaid. Foto: Lex van Boetzelaer

Vogel- en bijenoase bij boerderij Eyckenstein

Algemeen Natuur & Milieu

door Henk van de Bunt

De stieren van Jacob Beeker van Boerderij Eyckenstein in Maartensdijk hebben een goed leven. In plaats van naar de destructie, lopen ze door de bloemenweides van de Biltse landgoederen Vollenhoven, Houdringe en Eyckenstein. Jacob Beeker: 'Ik vind, dat dieren recht hebben op een goed leven, onze stieren, maar ook de vogels en de bijen. Het totaalsysteem moet weer kloppen, daar dragen wij met onze boerderij aan bij'.

Om dit landbouwsysteem te herstellen werkt Boerderij Eyckenstein samen met werkgroep de Grauwe Kiekendief en met Bee Foundation. De Stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief is in 2005 opgericht om beschermingswerk met gericht onderzoek naar grauwe kiekendieven zowel nationaal als internationaal te ontwikkelen. In navolging van dit werk is een succesvol concept voor Akkervogelbeheer ontwikkeld.

Bee Foundation is opgericht in november 2015 en werkt aan de versterking van het leefmilieu van bijen, hommels en vlinders. Bee Foundation doet dit door kennis te verspreiden en betrokkenheid te vergroten door middel van Bee Events en Bee Miles. Sonne Copijn (Groenekan) is directeur van Bee Foundation: 'Ik ben imker, trainer, verteller en directeur van Bee Foundation. Als imker kijk en leer ik. Als trainer bied ik je de basis om kennis en ervaring op te doen aan bijen en hun biotoop. Als verteller neem ik je mee in het leven van de bijen. En als directeur Bee Foundation draag ik zorg voor een bijdrage aan het broodnodige voedsel voor bijen, hommels, vlinders en en passant ook voor vele andere dieren'.

Zaaien
Op 28 april werd een akkerrand van een gerstakker met in totaal 1,5 hectare bloemen voor bijen en voor vogels ingezaaid. Sonne Copijn: 'Onze landbouwgebieden zijn een groene woestijn geworden voor bijen. Meer dan de helft is met uitsterven bedreigd. Maar drie van elke vier happen, die we eten hebben we aan de bijen te danken. Als we voedsel eten uit een bij-vriendelijke landbouw, dan creëren we weer een ecosysteem waarin insecten, vogels en andere dieren plek hebben om te leven'. Wanneer de gerst geoogst wordt in de zomer dan gaat ze naar een bakkerij in Bunnik en naar een biologische eierboerderij. In het najaar rollen dus de eerste vogel- en bij-vriendelijke broden en taarten uit de bakkerij. Brood en eitjes zijn dan weer in de landgoedwinkel te koop.

Feest
Het wordt deze zomer een enorm feest voor vogels, bijen, hommels en vlinders op de akkers van Boerderij Eyckenstein en in de nazomer dromen we van een diner aan lange tafels en heerlijk voedsel. Ben Koks, directeur Werkgroep Grauwe Kiekendief: 'Maar ook de vogels die komen overwinteren vinden nog steeds een rijk gedekte dis met granen en zaden. Ik hoop dat we ook hier weer de geelgors zullen vinden'.