Logo vierklank.nl
Algemeen

Burgemeester feliciteert diamanten bruidspaar

Dinsdag 24 april was het zestig jaar geleden dat Jan Visser en Riet van Rossum in Utrecht op het stadhuis en in de kerk in het huwelijk traden. Ze hadden maar liefst vier bruidsmeisjes bij het huwelijk. Jan was 23 en Riet 19 jaar oud toen ze trouwden. Burgemeester Sjoerd Potters kwam het echtpaar thuis feliciteren met hun huwelijksjubileum.

door Guus Geebel

Jan en Riet zijn geboren in Utrecht en groeiden allebei op in een gezin met twaalf kinderen. Ze leerden elkaar kennen via een zus van Jan die met Riet bevriend was. Jan vroeg een neef om haar te vragen of hij haar naar huis mocht brengen en dat vond ze goed. 'Ik heb haar tot bij de Lauwerecht waar ze woonde gebracht en gaf haar bij het afscheid een hand.' Riet zei 's avonds in bed tegen haar zus: 'Ik heb er nou eentje, die geeft me een hand en niet eens een kusje. Mijn zus zei, maar het is een nette heer hoor. Als hij thuis mag komen zul je hem zien zei ik tegen mijn zus. Maar je blijft er vanaf hoor, want ze waren allemaal gek op hem.' De eerste zoen kwam later bij Riet thuis. Niet op straat benadrukt Jan. Riet was 16 toen ze verkering kreeg met Jan. Die mocht pas bij haar thuis komen wanneer Riet 17 was en daar kreeg ze toen de eerste zoen.

Woningnood
De eerste drie maanden van hun huwelijk huurden ze een kamer in de toenmalige Krommerijnstraat, bij de Gansstraat. Daarna trokken ze in bij de ouders van Riet in de Lauwerecht. De woningnood was toen heel groot en toen Riet zwanger was van hun tweede kind vond haar moeder dat het tijd werd dat ze een eigen huis kregen. 'Een zuster van mij woonde in Cothen en maakte ons attent op een huis dat daar te koop stond. Haar man zorgde dat we een hypotheek kregen. Het benodigde eigen geld konden we lenen bij familie en vrienden. Zo konden we in 1961 het huis kopen waar we 25 jaar met genoegen gewoond hebben. Als ik terugkijk denk ik dat ik daar nooit weg had moeten gaan. Ik heb daar alles opgebouwd. We hadden een pracht van een huis.' Later kochten ze ook de naastgelegen woning en werd van twee huizen één huis gemaakt. Toen Jan bij het RIVM ging werken verhuisden ze van Cothen naar de huidige woning aan de Kometenlaan in Bilthoven, waar ze nu 35 jaar fijn wonen.

Werken
Voordat ze trouwde werkte Riet bij Van Rijn's Mosterdfabriek. Nadat de kinderen wat zelfstandiger waren werkte ze in de gezinszorg. Toen ze trouwden werkte Jan bij De Korenschoof aan de Kaatstraat in Utrecht. Vandaar ging hij werken bij de UBO bandenfabriek en later in de bouw. De laatste 17 jaar van zijn arbeidzame leven werkte hij bij het RIVM in Bilthoven als portier. Het echtpaar heeft drie kinderen, zeven kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Jan en Riet hebben allebei vrijwilligerswerk gedaan in het Verpleeghuis Albert van Koningsbruggen in Utrecht. Riet doet nu ook nog vrijwilligerswerk in De Koperwiek waar ze spelletjes begeleidt. Sportief waren ze ook. Jan voetbalde bij BVC en Riet volleybalde. Zwemmen doen ze nu nog in 't Kikkerfort in Breukelen. Het echtpaar had 25 jaar een stacaravan in Nieuw Loosdrecht. Met de naaste familie vierden ze het diamanten huwelijksfeest op de dag zelf in De Biltsche Hoek. Later doen ze dat ook nog voor familie en vrienden in Utrecht.

Terugblik
Riet kijkt terug op een mooie tijd. 'Het was een saamhorige tijd waar iedereen voor elkaar klaarstond. Je hoefde nergens over in te zitten. Het was gewoon perfect.' Jan zegt: 'Het is nu zestig jaar, maar mijn wens is er nog vijf jaar bij te hebben.' Daarop reageert Riet met: 'Dat is een mooie wens, maar ik wil er nog wel tien jaar bij hebben.'

Meer berichten