De dag voor aflevering moeten alle sinaasappelen nog worden geperst.
De dag voor aflevering moeten alle sinaasappelen nog worden geperst.

Ontbijtactie De Bilt

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Zaterdag 21 april bezorgden vrijwilligers van de PKN-wijkgemeente De Ark (Boslaan in Bilthoven) weer 470 ontbijtjes aan burgers die iets extra's verdienen; mensen met iets meer afstand tot de maatschappij, met een fysieke of geestelijke beperking, of zij die meer steun behoeven. Een aantal ontbijtjes werd ook in Zeist bezorgd.

In voorgaande twee jaar was de ontbijtjesactie zo'n succes, dat vrijwilligers van de kerkelijke wijkgemeente De Ark ook nu weer een actie wilden organiseren. 'Vier maanden geleden startten wij met de voorbereidingen. Er werd een nieuw team gevormd en vergaderingen ingepland', vertelt Marieke, één van de vrijwilligsters van de jongerengroep uit de kerk. 'Net als voorgaande jaren was dus weer heel veel te doen'. Om meer bekendheid te verkrijgen werden posters opgehangen en de website bijgewerkt, met wat allemaal weer ging komen. Ook werden weer bestelformulieren uitgedeeld in de kerk. En natuurlijk gingen de vrijwilligers ook zelf op zoek naar hen, die iets meer hulp behoeven.

Meer dan vorig jaar
Tot drie weken voor de ontbijtactie kon nog worden besteld. Daarna werd bekeken hoeveel bestellingen binnen waren en werd bepaald hoeveel fruit, brood, eieren en dergelijke moest worden besteld. Om alles in goede banen te leiden, werd contact opgenomen met de leveranciers en werd gezocht naar extra vrijwilligers. Kortom, een enorme klus. 'Volgens de laatste cijfers zijn 469 ontbijtjes besteld, 36 meer dan vorig jaar, waarvan 355 luxeontbijtjes en 114 kinderontbijtjes. Ook de Voedselbank heeft bij ons 214 ontbijten besteld', vertelt Marieke verder.

Dozen
Op donderdag, twee dagen voor de bezorgdag, werden door zo'n vijftig vrijwilligers alle dozen gevouwen en werden op vrijdag nog alle sinaasappelen geperst. En de volgende dag natuurlijk vroeg op: om vijf uur in de ochtend stonden alle vrijwilligers (al-)weer klaar, om de puntjes op de i te zetten. Marieke: 'Tussen 8.00 en 9.00 uur en tussen 9.00 en 10.00 uur reden onze chauffeurs hun route en werden alle bestellingen bij de mensen thuis afgeleverd'.