Logo vierklank.nl
Vanaf het dak van het clubhuis van FC De Bilt worden de leerlingen aangemoedigd voor de warming-up.
Vanaf het dak van het clubhuis van FC De Bilt worden de leerlingen aangemoedigd voor de warming-up.
Activiteiten

Koningsspelen groot succes

Vrijdag 20 april organiseerden de buurtsportcoaches van Mens De Bilt weer de Koningsspelen op de velden van FC De Bilt. Ongeveer 1200 leerlingen van negen basisscholen uit De Bilt en Bilthoven deden mee aan allerlei spelletjes en workshops. Voor het zover was reikte wethouder Madeleine Bakker-Smit een cheque uit aan het Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds Nederland.

door Walter Eijndhoven

Voor haar eindexamenproject organiseerde Fleur Lever dit jaar de Koningsspelen, samen met de buurtsportcoaches. Veel kinderen kunnen niet aan sport doen, omdat hun ouders daarvoor het geld niet hebben. Voor deze kinderen heeft Fleur een inzamelingsactie opgezet, waarbij leerlingen van de deelnemende scholen, de Montessorischool en de Theresiaschool in Bilthoven, geld inzamelden voor het Jeugdsport- en cultuurfonds Nederland. 'Door de leerlingen werd uiteindelijk een bedrag van 949 euro opgehaald. Voor de start van de Koningsspelen gaf wethouder Madeleine Bakker-Smit de cheque door aan het Jeugdfonds', vertelt Fleur.

Sport en cultuur
Nederland behoort tot de rijkste landen van de wereld. Toch groeien, volgens SCP Armoedesignalement 2014, meer dan 378.000 kinderen op in een gezin dat moet rondkomen van een bestaansminimum. Uit deze groep kunnen 150.000 kinderen helemaal niet meedoen. Kinderen die niet aan sport of cultuur (dans, muziek, theater, beeldende kunst) kunnen doen, missen hierdoor allerlei kansen die voor anderen vanzelfsprekend zijn. Dat kinderen dus de kans krijgen op sport en cultuur is belangrijk voor hen, maar uiteindelijk ook voor de maatschappij.

Knallend
Buurtsportcoach Sebastiaan Klok blikt tevreden terug op de Koningsspelen. 'Aan het begin van de dag hadden wij geen geluid, dus dat was even flink stressen, maar gelukkig kwam alles goed. Verder is de dag hartstikke goed verlopen', vertelt Klok. 'Eén van onze coaches begon de dag met een knallende warming-up van Nidjat Agajev en was het één groot feest tot aan de afsluiting, waarbij de brandweer iedereen natspoot. Met alle scholen, Theresia, Juliana, Regenboog, Groen van Prinsterer, Rietakker, Wereldwijs, Van Dijck, Montessori, Patio en alle workshops van JKE Sports, HSV Centrals, FAK Tennis, SV Irene Volleybal, Domstad Devils, Badminton, Crossfit, Bootcamp, Freerunning en Scottish Country Dance was het één groot plezier'.

ActiefPlus
Ook voor senioren is het goed om te bewegen. Daarom hebben de Open Universiteit en de gemeente De Bilt de handen ineen geslagen om ActiefPlus uit te rollen in de gemeente. 'ActiefPlus wordt gefinancierd door de Hersenstichting en de Gemeente en doet onderzoek naar beweeggedrag en cognitie', vertelt Klok. 'Afgelopen zaterdag hebben bewoners uit de postcodes 3722 (Bilthoven) en 3721 (De Bilt) een brief ontvangen over ActiefPlus, waarin beschreven wordt hoe zij kunnen meedoen met de Open Universiteit. Het uiteindelijke doel is om ouderen meer aan het bewegen te krijgen'. Dit gebeurt onder andere door de "beweegwijzer", die de buurtcoaches opstellen. Ook kunnen zij helpen met doorverwijzen naar beweegactiviteiten binnen de gemeente en geven zij adviezen op het gebied van bewegen'. ActiefPlus biedt persoonlijke ondersteuning om actiever in het leven te staan en is extra geschikt voor iemand met lichamelijke klachten.

Meer informatie over sporten en bewegen is verkrijgbaar bij buurtsportcoach Sebastiaan Klok tel. 06 30596578 of s.klok@mensdebilt.nl.

Meer berichten