Logo vierklank.nl
De vijf werkers (de meest rechtse) v.l.n.r.) Desi, Dina, Mikki, Wies en Max vertegenwoordigen de gemeente De Bilt op vrijdag 14 september in Den Haag
De vijf werkers (de meest rechtse) v.l.n.r.) Desi, Dina, Mikki, Wies en Max vertegenwoordigen de gemeente De Bilt op vrijdag 14 september in Den Haag Foto: (foto Unicef/Schoonewille)
Jeugd

Werkplaatswerkers winnen Debattoernooi

Jongeren van De Werkplaats Kindergemeenschap uit Bilthoven wonnen op 21 april het Unicef Kinderrechten Debattoernooi. Zij waren de beste van 200 scholieren uit heel Nederland die tijdens deze wedstrijd debatteerden over kinderrechten.

Samen met zeven andere debatteams mogen de scholieren uit Bilthoven op 14 september op Kleine Prinsjesdag in Den Haag in debat met Kamerleden. Unicef Nederland organiseerde het toernooi samen met de Stichting Nederlands Debat Instituut.

Stellingen
Het debattoernooi vond plaats op het Stedelijk Gymnasium in Arnhem. Stellingen waarover de jongeren debatteerden gingen over het recht om je stem te laten horen, het recht op privacy en op vrije tijd. 47 debatteams gingen de strijd met elkaar aan. De vele debatten werden gejureerd door ruim 100 vrijwilligers.

Leerzaam
De scholieren van de Werkplaats Kindergemeenschap vonden het erg leuk dat ze hebben gewonnen. 'We vinden debatteren super leerzaam. En op onze school is het geven van je mening belangrijk, daar wordt veel aandacht aan besteed,' vertelden Wies en Dina na afloop, die samen met Mikki, Desi en Max een team vormden.

De jongeren uit Bilthoven wonnen samen met: het Coornhert Gymnasium uit Gouda, het Revius College uit Doorn, het Raayland College uit Venray, het Willem de Zwijger College uit Papendrecht, het Haarlemmermeerlyceum uit Hoofddorp en het Spinoza20first en Calandlyceum uit Amsterdam. De winnende teams krijgen een officiële debattraining aangeboden in voorbereiding op het debat in de Ridderzaal op 14 september.

Kinderrechten
Door mee te doen aan het Unicef Kinderrechtendebattoernooi en de verkiezing van de Koning(in) van de Jeugd leren kinderen over kinderrechten, zodat zij beter kunnen opkomen voor hun rechten en die van anderen. Unicef vindt het belangrijk dat alle kinderen in Nederland hun kinderrechten leren kennen.     (Laura Westendorp)

Meer berichten