Logo vierklank.nl
 Dankzij een subsidie van de Provincie Utrecht kon De Biltse Biet een compostsilo aanschaffen.
Dankzij een subsidie van de Provincie Utrecht kon De Biltse Biet een compostsilo aanschaffen.
Algemeen

Compostsilo voor Biltse Biet

Dankzij een subsidie van de Provincie Utrecht konden leden van buurtmoestuin De Biltse Biet op de hoek Blauwkapelseweg/ Biltse Rading, zaterdag 7 april flink aan de gang. Van het geld van de provincie kochten zij hout voor een nieuwe compostsilo en door de mannen werd deze vakkundig in elkaar gezet.

door Walter Eijndhoven

De Biltse Biet is een laagdrempelig initiatief en geld voor grote uitgaven is niet aanwezig. De subsidie voor de compostsilo was dan ook erg welkom. De tuin bestaat sinds 2014 en iedere woensdagochtend, en in de zomermaanden ook op maandagavond, zijn de leden actief op het land. 'We werken elke week met een groep van 10 à 15 mensen op ons land en wij wieden, zaaien en oogsten wat af', vertelt tuincoördinator Joanne Ronhaar. 'Niemand van onze groep heeft een eigen stukje grond, alles gaat gezamenlijk en wij verdelen de oogst. Iedereen betaalt elk jaar een bijdrage en daarvan huren wij de grond en kopen wij zaaigoed'.

Vakken
Om de grond niet uit te putten, wordt de tuin ieder jaar in negen vakken verdeeld. Ronhaar: 'Wij verbouwen aardappelen, kolen, wortels, uien, bonen, sla, pompoenen/komkommers, bieten, spinazie en kruiden. Ieder jaar schuift alles weer een vak verder, zodat de grond nooit uitgeput raakt. Wij boeren echt biologisch'.

De buurtmoestuin De Biltse Biet is een initiatief vanuit Transition Town De Bilt. De zoektocht naar een stuk grond was nog best lastig, maar dankzij goede Transition Town-contacten kon in 2014 toch worden gestart met biologische moestuin.

Meer berichten