De negen vrouwen die in de nieuwe raad werden geïnstalleerd.
De negen vrouwen die in de nieuwe raad werden geïnstalleerd.

Nieuwe Biltse gemeenteraad geïnstalleerd

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

Donderdag 29 maart installeerde burgemeester Sjoerd Potters de 27 gemeenteraadsleden die de Biltse bevolking op 21 maart had gekozen. De burgemeester sprak de nieuwe raadsleden vooraf toe en kondigde een intensief inwerkprogramma aan. Hij noemt het raadswerk een belangrijke en zware verantwoordelijkheid. 'Maar ontzettend eervol.' Potters geeft de nieuwe raad drie V's mee. Verantwoordelijkheid, Visie en Verbinding.

Alle 27 gemeenteraadsleden legden de voorgeschreven eed of belofte af. De tien nieuwkomers in de raad zijn: Madeleine Bakker (CDA), Kristel Brekelmans (Forza), Anne Brommersma (GroenLinks), Eelco Dalmeijer (VVD), Anne Marie 't Hart (GroenLinks), Donja Hoevers (D66), Leontine Kok (VVD), Fred van Lemmen (VVD), Hans Mieras (D66) en Marijn Peperkamp (GroenLinks). Madeleine Bakker, Anne Brommersma en Hans Mieras zijn tevens demissionair wethouder. Na de plechtigheid waren er van alle kanten felicitaties.

Informateur
De elf fracties houden vervolgens een beschouwing op de verkiezingsuitslag. Fred van Lemmen (VVD) is als fractievoorzitter van de grootste partij benoemd tot informateur voor een nieuw college. Hij bijt het spits af met een maidenspeech. 'De tijd van campagnevoeren is voorbij, het gaat nu om uitvoeren. Dat vraagt om creativiteit, daadkracht en het grote geheel zien.' Hij heeft als informateur met tien partijen inmiddels gesprekken gevoerd. 'We streven naar een coalitieakkoord, maar uiteindelijk ook naar een raadsbreed akkoord.' Henk Zandvliet (GroenLinks) gaat eerst in op het goede resultaat van de verkiezingen voor zijn partij. Hij noemt een aantal uitdagingen die er voor de nieuwe raad liggen. 'Om de doelstelling energieneutraal in 2030 waar te maken moeten er nog wel een paar tandjes bij.' Fractievoorzitter Dolf Smolenaers vindt dat D66 als verliezer bescheidenheid past, maar de partij loopt niet weg voor verantwoordelijkheid. Hij noemt een aantal belangrijke opgaven als woningbouw, de Schapenweide, wat te doen met Het Lichtruim en Bilthoven Centrum.

Accentverschuivingen
Jette Muijsson (Beter De Bilt) ziet de uitslag van de verkiezingen als beloning voor de daadkracht van haar partij en de gezochte samenwerking in de oppositie en de coalitie. Zij constateert dat de landelijke politieke trend ook in de Biltse uitslag te zien is. 'Alleen de lokale zetels zijn in tegenstelling tot landelijk in aantal gelijk gebleven.' Zij constateert dat de krappe meerderheid van de coalitie is behouden, maar dat er accentverschuivingen zijn. Werner de Groot (CDA) zegt blij te zijn dat het CDA voor het eerst in Hollandsche Rading de grootste partij werd. 'Samenwerking en respect voor elkaars standpunten moeten in de nieuwe raad de boventoon gaan voeren.' Peter Schlamilch (Forza) gaat voor een dorpser, groener en veiliger gemeente. 'Forza is bereid zich in het belang van alle burgers van De Bilt zeer constructief op te stellen en over eigen schaduwen heen te springen.'           

Rode contouren
Krischan Hagedoorn (PvdA) vindt dat er een coalitie gevormd moet worden die een antwoord geeft op de grote vraagstukken waar de vorige raad niet uit is gekomen. De tekorten op de lokale en regionale woonmarkt, de transformatie van de lokale zorg en het werk maken van werkgelegenheid. De partij pleit voor wethouders met daadkracht en vernieuwingsdrang die verbindend werken. Hagedoorn breekt een lans voor een raadsbreed coalitieakkoord en roept op om te komen tot zoveel mogelijk nieuwe woningen. Johan Slootweg (SGP) is benieuwd wat de 'nieuwe energie' van de VVD gaat brengen. 'Achterliggende periodes hebben de grote partijen woningbouw tegengehouden, want die wilden geen meter buiten de rode contouren bouwen met als resultaat in 2017 elf woningen.' Hij hoopt dat de VVD zich niet weer met groen garen in het pak laat naaien en hij hoopt ook dat bij GroenLinks het groene garen een beetje aan het opraken is. 'Ik hoop dat allen bij God de hulp mogen zoeken en vinden in het werk dat ons de komende periode wacht.'

Woningbouw
Han IJssennagger (Bilts Belang) denkt dat de meeste kiezers zich hebben laten leiden door landelijke trends. Zo kijkt hij ook naar de verkiezingsuitslag. Niet GroenLinks De Bilt maar Jesse Klaver heeft hier gewonnen en niet Hans Mieras is afgestraft, maar Alexander Pechtold.' Bilts Belang wil zo snel mogelijk zoveel mogelijk woningen bouwen, zonder ideologische beperkingen van rode contouren. De partij heeft voorkeur voor een college zonder GroenLinks dat daadkrachtig de woningbouw aanpakt en de wachtlijst halveert. Voor Menno Boer (SP) is woningbouw het belangrijkste punt voor zijn partij en zeker niet Het Lichtruim. 'Bescherm de natuur maar zorg wel dat we kunnen bouwen. Houd het groen in de bebouwde kom intact.' De ideale coalitie vindt hij VVD, GroenLinks, CDA en PvdA. De minst gewilde coalitie van de SP is: VVD, GroenLinks, D66 en CDA dat hij het rechtse motorblok noemt. Theo Aalbers (CU) wil met iedereen graag samenwerken. Ook wil hij de kernen intensief betrekken bij ontwikkelingen en dat vanaf het allereerste begin. De ChristenUnie wil innovatief beleid ontwikkelen in verschillende soorten woningen. 'De Schapenweide blijft voor de schapen of voor de life science-as.' De partij laat zich inspireren door de Bijbel en de belofte aan de kiezers.

Burgemeester Sjoerd Potters met zijn nieuwe gemeenteraad.