Logo vierklank.nl
 Hulpvraagster Touria (l) heeft heel veel steun aan haar Handjehelpenvrijwilligster Tineke Helder - Duif.
Hulpvraagster Touria (l) heeft heel veel steun aan haar Handjehelpenvrijwilligster Tineke Helder - Duif.
Algemeen

Handjehelpen biedt hulp via psychiatrie-maatjes

De gemeente De Bilt heeft het psychiatriemaatjesproject van Handjehelpen mede-gesubsidieerd. Dit om mensen met psychische problemen een steuntje in de rug te kunnen bieden. Jeanet Nijeboer (Communicatie) vertelt in een voorbeeldcase over het nut ervan:  

Touria Youmi (55) en haar psychiatriemaatje Tineke Helder - Duif (64) zijn twee handen op één buik. 'Wanneer Tineke op onze wekelijkse afspraak bij mij thuis komt ziet ze in één oogopslag hoe ik mij voel, of ik een slechte dag heb of dat ik goed in mijn vel zit. Zij kent mij door en door'. Tineke is via vrijwilligersorganisatie Handjehelpen al drie jaar de steun en toeverlaat van Touria, die kampt met psychische problemen en een vorm van reuma.

Handjehelpen
Handjehelpen biedt nu ook in De Bilt hulp aan kinderen en volwassenen met een psychiatrische beperking én hun mantelzorgers. De gemeente subsidieert dit project. Via haar huisarts werd Touria verwezen naar Handjehelpen voor steun bij haar administratie. 'Vanwege mijn psychische klachten kan ik mij moeilijk concentreren en vind ik het ingewikkeld om dingen te regelen en te bellen. Toen ik Tineke voor het eerst zag voelde ik een enorme klik, ik vertrouwde haar direct', aldus Touria. De hulpvraagster van Handjehelpen verzamelde al haar post in plastic zakken en Tineke hielp met het opzetten van de administratie: 'Ik ben eerst begonnen om de reclamefolders en de belangrijke post te scheiden en inmiddels is de boel mooi op orde'.

Schriftje
Touria heeft ook moeite om goed te kunnen budgetteren en gaat daarom alleen de supermarkt in met een schriftje waarin ze heeft genoteerd wat ze wil kopen. Ook houdt ze in het schriftje bij hoe zij zich voelt. Wat ze durft en wat niet, zodat ze een beetje meer zicht krijgt op haar eigen problematiek. Soms zijn het grote stemmingswisselingen waardoor ze niet naar buiten durft. 'Dan is alles zwart', legt Touria uit. 'Mijn scheiding is bijna afgerond en ik heb zeven maanden in een opvanghuis van Moviera gezeten, een stichting die huiselijk geweld aanpakt. En al die tijd is Tineke mij trouw op blijven zoeken. Het was voor mij ook moeilijk om in zo'n huis te zitten met veel andere mensen uit andere culturen terwijl ik zo in de war was. Maar nu ben ik verhuisd en probeer ik mijn leven steeds meer op te pakken. Ik ben alweer wat sterker geworden. Ook dankzij de hulp. Tineke heeft echt zo'n groot hart. Zij heeft zoveel geduld en is zo zuiver. Ik voel de steun van haar in mijn hart', zegt Touria met tranen in haar ogen. Tineke wimpelt de mooie complimentjes geroerd af met een 'Ik vind het fijn om dit voor jou te doen'.

Praktische hulp
Handjehelpen-vrijwilligster Tineke heeft wel een duidelijk onderscheid gemaakt in de persoonlijke steun aan Touria en de hulp die de maatschappelijk werkster haar hulpvraagster biedt. 'Ik ken al die instanties niet, wij praten fijn met elkaar, gaan naar de bouwmarkt om verf te halen en struinen tweedehandswinkels af naar leuke meubeltjes. Lekker praktisch'.  Tineke heeft tot haar 60ste bij een bank gewerkt en werd daarna vrijwilligster: 'Het is zo'n fijn gevoel als je iemand blij kunt maken. Daarom doe ik dit werk. Ik vind het een echte aanrader'.

Hulp bieden of nodig via Handjehelpen? Bel of mail Angelique Heerdink: 06 14796376 of aheerdink@handjehelpen.nl

Meer berichten