Logo vierklank.nl
 Minister Bruno Bruins, VVD-leden Bilthoven, bestuurders van sportclubs en professionals uit de gezondheidszorg spraken met elkaar over Gezondheid, Sport en Bewegen
Minister Bruno Bruins, VVD-leden Bilthoven, bestuurders van sportclubs en professionals uit de gezondheidszorg spraken met elkaar over Gezondheid, Sport en Bewegen
Politiek

Rondetafelgesprek met Minister Bruno Bruins (VVD)

door Walter Eijndhoven

Dinsdag 27 februari was Bruno Bruins, minister van Medische Zorg en Sport op bezoek in de gemeente De Bilt. Tijdens een rondetafelgesprek op hockeyclub SCHC sprak hij met diverse Biltse bestuurders van sportclubs en professionals binnen de gezondheidszorg en VVD-kandidaten over het thema 'Gezondheid, Sport en Bewegen'.

Niet voor niets was gemeente De Bilt in 2009 'Sportgemeente van het Jaar' door de hoge deelname aan sportverenigingen, maar de ledenaantallen dalen en bewegen is goed voor een gezond leven. Daarom is het ook niet verwonderlijk dat de VVD nieuwe energie wil steken in 'Gezondheid, Sport en Bewegen'. Uit onderzoek blijkt dit ook echt nodig te zijn. Vooral bepaalde, specifieke groepen als mensen met een beperking zijn moeilijk aan het sporten te krijgen. Ook voor huisartsen en fysiotherapeuten is deze groep moeilijk bereikbaar.

Rondetafelgesprek
De bijeenkomst met Bruno Bruins werd mede georganiseerd door Sebastiaan Klok, één van de drie buurtsportcoaches bij MENS De Bilt. Ondanks dat De Bilt veel sporters/ sportclubs binnen haar gemeentegrenzen telt, willen Sebastiaan Klok, bestuurders van sportverenigingen en professionals binnen de gezondheidszorg meer mensen aan het sporten krijgen, met nadruk op mensen met een beperking. 'Om hier mijn steentje aan bij te dragen, wil ik graag aanwezig zijn bij dit rondetafelgesprek', vertelt Bruins, net terug van de Olympische Spelen in Korea en aan de vooravond van een vertrek naar Korea voor de Paralympics. Bruins: 'Sport is leuk en kan op elk niveau worden beoefend. Bovendien is sporten goed voor de gezondheid. Daarom wil ik mij graag inzetten op meer bewegen en zodoende bijdragen aan een gezondere maatschappij'. .

Tijdens het rondetafelgesprek luisterde Bruins aandachtig naar buurtsportcoach Sebastiaan Klok. De drie buurtsportcoaches die gemeente De Bilt rijk is doen er alles aan om iedereen aan het bewegen te krijgen, een echte uitdaging voor hen. Scholen en sportverenigingen worden door hen benaderd om mee te doen met diverse programma's.

Intake
'Met ons nieuwe project 'Bewegen op Recept' hopen wij 55 plussers met gezondheidsklachten aan het sporten te krijgen', vertelt Klok. 'Na een intake-gesprek bij één van de gezondheidscentra krijgen zij begeleiding op bijvoorbeeld een sportschool, gedurende 12 weken. Op deze manier hopen wij hen enthousiast te maken voor sport en dat zij zelfstandig blijven sporten'. Fysiotherapeut Rob Karssen reageert hierop: 'Eén van de taken van een fysiotherapeut is om te kijken welke sport geschikt is voor een patiënt, vooral bij hen die zich moeilijk bewegen. Helaas is de drempel om met een sport te beginnen vaak veel te hoog, daarom onderhoud ik veel contacten met sportverenigingen binnen de gemeente en lukt het in mijn praktijk om mensen wèl aan het sporten te krijgen'. Via het project 'Bewegen op Recept' hoopt Klok op een nog groter netwerk, zodat hij nog meer mensen aan het bewegen kan krijgen.

'VVD De Bilt wil dat ieder kind moet kunnen sporten', vertelt Dick de Jong, voorzitter van de VVD De Bilt. 'Bewegen is voor iedereen van belang. Daarom hebben wij deze tafelronde georganiseerd. Via een steekproef binnen de diverse kernen van gemeente De Bilt proberen wij erachter te komen waar verbetering gewenst is en dat mee te nemen in de volgende raadsperiode'.

Vrijwilligers
Er wacht gemeente De Bilt en de VVD nog veel werk op het gebied van gezondheid, sport en bewegen. Behalve mensen aan het sporten krijgen middels bedrijfscompetities en open toernooien en dergelijke zijn ook vrijwilligers moeilijk te krijgen. 'Wat moeten wij daaraan doen? Hoe krijgen wij kader binnen een vereniging? Wat doen wij met niet-gebonden sporters?', vraag Bruins zich af. Vragen waar ook bestuurders van diverse verenigingen als SCHC, FC De Bilt en SV Irene mee kampen. 'Opleiden tot vrijwilliger/ trainer (hoe daarbij om te gaan met bijvoorbeeld ADHD'ers), kader opleiden, organiseren van jeugdfestiviteiten', waren enige oplossingen vanuit de bestuurders.

De VVD wacht in de volgende raadsperiode een grote uitdaging. Hoe krijgen wij mensen zover meer te gaan sporten/ bewegen? De Jong: 'Wij denken aan het opzetten van een groot netwerk tussen vrijwilligers bij sportclubs en professionals als fysiotherapeuten, huisartsen en aan de ontwikkeling van nieuwe initiatieven met gezondheid, zorg en sport. Ook leveren wij graag een bijdrage aan een nieuwe, compacte sportnota voor gemeente De Bilt'.


 

Meer berichten