De twee auteurs, monnik Thomas Quartier en tv-journalist Leo Fijen.
De twee auteurs, monnik Thomas Quartier en tv-journalist Leo Fijen.

Openhartige interviews met kloosterlingen

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Gaat het kloosterleven een nieuwe lente tegemoet? En hoe komt het dat nieuwkomers zich melden over de gehele breedte van het religieuze leven? Die vragen zijn voor Maartensdijker Leo Fijen aanleiding geweest om een nieuw interviewboek te schrijven.

Dat deed hij samen met de benedictijner monnik Thomas Quartier en journalist Maria van Mierlo. In het boek komen abten en abdissen, provinciaals en priorinnen maar ook nieuwkomers aan het woord. In totaal 24 monniken en vrouwelijke religieuzen vertellen over hun zoektocht naar God.

Het boek is een vervolg op een uitgave van vijftien jaar geleden. Toen sprak Leo Fijen met twaalf abten en abdissen. Dat boek verscheen onder de titel 'Hoe word ik gelukkig? Levenswijsheid uit de kloosters' en werd een bestseller, die ook in de Duitse taal verscheen. Maar alle abten en abdissen zijn inmiddels vervangen door andere leidinggevenden in de kloosters. En er is nog iets anders gewijzigd. Toen waren er nog geen nieuwkomers in de kloosters, nu melden zich overal nieuwe mannelijke en vrouwelijke religieuzen. Er is een nieuwe lente bezig in het kloosterleven, zo veel is wel duidelijk.

Onbevangen
Leo Fijen noemt een paar voorbeelden: 'Franciscanen kopen een nieuw klooster in Den Bosch voor hun nieuwe roepingen, dominicanen hebben voor het eerst sinds 1998 weer een eeuwige gelofte. En de benedictijnen in Doetinchem en Egmond moeten gaan verbouwen om de toeloop aan te kunnen. In Vogelenzang zijn er voor het eerst weer nieuwe karmelietessen en zelfs in Hilversum mogen de augustinessen nieuwe roepingen verwelkomen. Jonge mensen zijn onbevangen in hun geloof en hebben genoeg van de veelheid aan keuzes in dit leven. Ze zoeken naar het absolute in hun bestaan en noemen dat God'.

Zoektocht
Fijen reisde door heel Nederland om de zoektocht naar God vast te leggen. 'Hoe ziet het leven van kloosterlingen er uit? Wat doen ze om de stilte te ervaren, hoe wordt het rustig in hun leven, wanneer bidden ze en waar halen ze de tijd vandaan? Waarom hebben ze een vast ritme nodig en hoe geven ze gestalte aan het leven in een kleine gemeenschap? En wanneer hebben ze het gevoel dat God nabij is? Al deze vragen komen aan de orde, bij oude en jonge religieuzen. En ze houden ons een spiegel voor. Want hun zoektocht is onze zoektocht. Hun vragen zijn onze vragen', aldus Leo Fijen, die het boek komende vrijdag presenteert in de abdij van de benedictijnen in Egmond. Alle religieuze communiteiten van Noord-Holland zijn daarbij aanwezig. Afgelopen zaterdag was de eerste presentatie in de abdij van de norbertijnen in Heeswijk-Dinther.

Lezersactie
Het boek Kloostermensen is vanaf deze week te koop. Onder lezers van De Vierklank worden vijf exemplaren verloot. Stuur een mail naar info@vierklank.nl met in het onderwerp Kloostermensen.