Een porseleinkast in miniatuurformaat met eigen gemaakt en beschilderd porselein (een bord heeft een doorsnee van 2 centimeter).
Een porseleinkast in miniatuurformaat met eigen gemaakt en beschilderd porselein (een bord heeft een doorsnee van 2 centimeter).

Cocky Wildschut: vak-miniaturist

Algemeen Algemeen

door Marijke Drieenhuizen

Cocky Wildschut uit Maartensdijk neemt als liefhebber van poppenhuizen en miniaturen komend weekend deel aan de internationale beurs in de Eusebiuskerk in Arnhem waar 120 topminiaturisten hun werk laten zien en verkopen.

Cocky Wildschut beschildert porselein in voornamelijk miniatuurformaat. Een bord is dan nog maar twee centimeter in doorsnee maar is bijvoorbeeld wel beschilderd met een vogeltje die uit acht kleuren bestaat. Omdat er geen goed miniatuurporselein was heeft zij zelf tweeëneenhalf jaar geëxperimenteerd voordat de klei de gewenste hoge kwaliteit bezat die zij wenste. Naast miniatuurporselein is er ook werk te zien van mensen die zich hebben toegelegd op het maken van miniatuur edelsmeden, glasblazen, kantklossen, houtsnijden etc. Veelal wordt dit alles gebruikt om poppenhuizen in te richten.

Geheim
Porselein is een vorm van keramiek waarbij klei op hoge temperatuur gebakken wordt. Porselein klinkt helder, is reuk- en smaakloos en verkleurt niet en is daarom zeer geschikt voor het maken van gebruiksvoorwerpen zoals serviezen, borden, schalen en vazen maar ook tegels en sanitair. Porselein wordt gemaakt van zuivere klei. Het werd in China ontwikkeld waarschijnlijk rond de 7de eeuw na Christus. Marco Polo heeft het porselein vervolgens op zijn ontdekkingstochten voor het eerst meegenomen naar Europa. Het procedé werd duizend jaar geheim gehouden maar toen lukte het ook in Europa om de hoge baktemperaturen te realiseren en de klei samen te stellen. Ook Cocky Wildschut houdt haar procedé van het maken van miniatuurporselein vooralsnog geheim.

Porselein schilderen
Cocky Wildschut is een vak-miniaturist op het gebied van porselein maken en beschilderen. Omdat haar werk bijzonder is wordt ze inmiddels gevraagd om deel te nemen aan beurzen in binnen- en buitenland. Niet meer altijd geeft ze daar gevolg aan. 'We worden ouder en het kost ook aardig wat. Mensen kijken wel naar je werk maar er wordt niet heel veel verkocht. Een hobby mag geld kosten, dat is waar, maar de hobby is het schilderen'. Voor het beschilderen van het porselein maakt ze zelf de glazuren. Met een klein kwastje en een loep beschildert ze het eigengemaakte porselein. Voor het beschilderen maakt ze grotendeels kopieën van bestaand werk. Ze gebruikt daarvoor oude patronen van het Chinese en Delftse porselein. Ook maakt ze kopieën van het Bretonse Quimper uit Frankrijk, van Makkums porselein uit de periode rond 1750 en natuurlijk van het bijzondere Meissen porselein. 'Ik kan niet tekenen, maar het kopiëren van afbeeldingen op porselein lukt mij goed. In heb inmiddels veel van de verschillende technieken onder de knie. Het is meer dan een hobby'.

Poppenhuizen
In haar woonkamer staat een heel groot miniatuurhuis anno ca 1800 met vele kamers. Het poppenhuis is gemaakt door haar man Rien. Het vele porselein is allemaal door Cocky Wildschut gemaakt. Alles heeft een bijzonder verhaal: de trap in het huis is gemaakt door Rien van het hout van het bed van de grootouders van Cocky. Er hangen miniatuurschilderijtjes in waar op hun kleinkinderen zijn afgebeeld en in een kamer zit een oude vrouw op een stoel, precies zoals oma er vroeger uitzag. Zelfs de pretoogjes zijn nagemaakt. Naast het prachtige porselein is ook de kast met glaswerk bijzonder. Cocky Wildschut: 'Dit glas zag ik op een beurs in Antwerpen en ik was er echt van onder de indruk. Omdat de maker mijn porselein bijzonder vond hebben we geruild'. Ook een miniatuur ladekastje met ingelegd hout en mini zwaluwstaartverbindingen is bijzonder, net zoals een heel klein boekje wat met een loep nog echt te lezen is. Het poppenhuis, waaraan het echtpaar in 1985 begonnen is, is bijna klaar. Alleen het dakterras moet nog afgemaakt worden.

Meer informatie
Cocky Wildschut is graag bereid meer over het werk te vertellen en het te laten zien. Ze is bereikbaar op telefoonnummer 0346 211139. De Beurs, de DHNShow, is op zaterdag 3 maart van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag 4 maart van 10.00 tot 16.00 uur in de Eusebiuskerk aan het Kerkplein in Arnhem. Daar wordt ook het zogenaamde Rembrandt Huys gepresenteerd. Inspiratiebron voor dit poppenhuis is het Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam. Het huis is gebouwd in 1:12 en heeft in totaal acht vertrekken. Elk vertrek is met grote precisie en vakmanschap ingericht. Heel veel typisch Nederlandse meubels en accessoires en de typisch Nederlandse ramen en deuren zijn speciaal voor dit project gemaakt. Na de beurs wordt het huis overgedragen aan het Rembrandtmuseum in Amsterdam waar het huis een permanente plek krijgt.

Cocky Wildschut beschildert met een klein kwastje en een loep het eigengemaakte porselein.