Overhandiging handtekeningen aan wethouder Madeleine Bakker. V.r.n.l.: Angelique Reusellaars (adviseur Stichting en Oudercommissie), Annemiek Witte (oprichter Stichting en pedagogisch medewerker), dochter Eloise Mulder, Miranda Mulder (lid (oudercommissie), Margreet Wisse (lid oudercommissie), Madeleine Bakker (wethouder) en Leila Bazzah (beleidsmedewerker).
Overhandiging handtekeningen aan wethouder Madeleine Bakker. V.r.n.l.: Angelique Reusellaars (adviseur Stichting en Oudercommissie), Annemiek Witte (oprichter Stichting en pedagogisch medewerker), dochter Eloise Mulder, Miranda Mulder (lid (oudercommissie), Margreet Wisse (lid oudercommissie), Madeleine Bakker (wethouder) en Leila Bazzah (beleidsmedewerker).

Brede steun voor peuterspeelzaal 't Bruggetje

Algemeen Algemeen

door Rob Klaassen

Door meer dan 500 handtekeningen is de oproep aan de Gemeente De Bilt bekrachtigd, om mee te denken en hulp te krijgen bij het vinden van een oplossing voor de problemen bij peuterspeelzaal 't Bruggetje. De problemen zijn ontstaan door de veranderde wetgeving per 1 januari 2018.

Op donderdag 18 januari 2018 werd de petitie aan wethouder Madeleine Bakker overhandigd door de leden van de oudercommissie van 't Bruggetje, Margreet Wisse en Miranda Mulder.

Harmonisatie
Op 1 januari 2018 is de wet 'Harmonisatie kinderopvang' in werking getreden. In deze wet worden kinderopvang en peuterspeelzaal aan elkaar gelijkgesteld. Doel van deze harmonisatie is de verschillen tussen peuter- en kinderopvang weg te nemen en te zorgen voor een betere afstemming tussen peuteropvang en het onderwijs. Concreet betekent dit, dat de kwaliteitseisen voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven vanaf 1 januari 2018 hetzelfde zijn geworden. Dit betekent, dat er twee gekwalificeerde beroepskrachten op één groep moeten staan en dat door structurele scholing voor pedagogisch medewerkers de kwaliteit wordt gewaarborgd. Er komt een betere mix van mbo- en hbo-functies op de werkvloer. Ook is er per 1 januari 2018 een financieringsstructuur in werking getreden voor werkende ouders voor zowel kinder- als peuteropvang. Per 1 januari biedt de gemeente De Bilt nu ook een regeling aan voor eenverdieners (kostwinners) en niet-werkende ouders. Door deze regeling van de gemeente De Bilt zijn thans gelijke kansen en ontwikkelingsmogelijkheden voor alle 2-4 jarigen in de gemeente gewaarborgd.

't Bruggetje
De nieuwe wetgeving heeft voor peuterspeelzaal 't Bruggetje een aantal nadelige consequenties met zich heeft meegebracht. Annemieke Witte (oprichter van de Stichting en pedagogisch medewerker): 'Voor peuterspeelzaal 't Bruggetje is het als zelfstandige Stichting helaas niet haalbaar gebleken om nog zelfstandig te kunnen voldoen aan deze door het rijk gestelde eisen. Om ruimte en tijd te creëren om te kunnen blijven zoeken naar oplossingen, is er per 1 januari 2018 een 'noodplan' door ons in werking gesteld. Dit noodplan betekent dat er maximaal 8 peuters per ochtend naar de speelzaal kunnen komen onder begeleiding van 1 pedagogisch medewerker en een vaste vrijwilliger. Dit betekent dat alle peuters tijdelijk minder ochtenden kunnen komen en dat de inmiddels 9 nieuw-ingeschreven peuters zelfs helemaal niet kunnen instromen en op wachtlijst zijn beland. Ook kan niet worden voldaan aan de vraag van ouders tot uitbreiding van het aantal ochtenden. Ik vertrouw er wel op dat dit noodplan slechts tijdelijk is en ik ben er van overtuigd dat er kansen en mogelijkheden zijn om de peuterochtenden te behouden. De peuterspeelzaal is belangrijk. Hier wordt een goede en belangrijke basis gelegd voor 2-4 jarige peuters in Maartensdijk en omliggende dorpen om vloeiend door te kunnen stromen naar de basisschool'.

Overleg
Na afloop van de overhandiging van de ruim 500 handtekeningen aan wethouder Madeleine Bakker en beleidsmedewerker mevrouw Leila Bazzah heeft er volgens Annemieke Witte en Angelique Reuselaars (lid oudercommissie met adviserende rol) een constructief gesprek plaatsgevonden. Het gesprek wordt vervolgd.