Burgemeester Sjoerd Potters met Anton en Carla van Grootel.
Burgemeester Sjoerd Potters met Anton en Carla van Grootel. Foto: Henk van de Bunt

Anton van Grootel geëerd met Chapeaupenning

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

Thuis te midden van familie en vrienden reikte burgemeester Sjoerd Potters op 17 januari de Chapeaupenning van de gemeente De Bilt uit aan Anton van Grootel. Hij ontving de onderscheiding voor zijn verdiensten tijdens een indrukwekkende loopbaan die hij eindigde als chirurg in Medisch Centrum Berg en Bosch in Bilthoven, waar hij 27 jaar werkzaam was.

Anton van Grootel is in Eindhoven geboren en groeide op in Aalst Waalre. Hij studeerde medicijnen in Leiden en vervolgde zijn studie twee jaar in Amerika. 'In 1953 heeft u zich, tijdens uw studietijd, vrijwillig aangemeld om slachtoffers van de Watersnoodramp in Zeeland te vaccineren', aldus de burgemeester. Van Grootel werkte als algemeen chirurg in Nijmegen, daarna drie jaar als chef de clinique in het Westeinde Ziekenhuis in De Haag en vervolgens 27 jaar als algemeen chirurg in Berg en Bosch. Hij vervulde zijn militaire dienstplicht als luitenant-kolonel-arts.

Waardering
Van Grootel vindt het heel erg dat Berg en Bosch door wanbeleid failliet ging. Het ging zo abrupt dat er niet eens afscheid van de patiënten genomen kon worden. 'U was er altijd voor uw patiënten en voor uw collega's', zegt de burgemeester. 'Rond uw 65ste heeft u de laatste operatie uitgevoerd op een moment dat Berg en Bosch al gesloten was. De echte waardering voor uw werk is er op dat moment niet geweest. Wij vinden het dan ook heel bijzonder dat wij u vandaag in het zonnetje mogen zetten met de gemeentelijke Chapeaupenning voor alles wat u in uw omgeving heeft betekend.' Potters vindt het ook bijzonder dat zijn vrouw Carla operatieassistent was.

Betrokkenheid
Anton van Grootel deed zijn werk met enorme overgave en betrokkenheid. Als zijn collega met vakantie was, betekende dit elke nacht dienst en de volgende dag weer gewoon op het werk verschijnen. Elke dag hield hij telefonisch spreekuur en mochten patiënten en familieleden bellen. Toen de vaatchirurg uit Utrecht niet wilde komen voor een 'hopeloze' zaak vond Van Grootel dat hij niet op mocht geven en is zelf urenlang gaan opereren. Dit bleek met succes,want de patiënt heeft zijn been behouden. Inwoners en collega-chirurgen weten hem nog steeds te vinden als vraagbaak voor moeilijke medische chirurgische problemen.