V.l.n.r. Henny Drieenhuizen, Maud van der Pas en Diana van Esveld hopen dat meer mensen WhatsApp groepen willen opstarten, zodat Maartensdijk veiliger wordt.
V.l.n.r. Henny Drieenhuizen, Maud van der Pas en Diana van Esveld hopen dat meer mensen WhatsApp groepen willen opstarten, zodat Maartensdijk veiliger wordt.

Maartensdijkse Buurt WhatsApp groep zoekt contact

Algemeen Algemeen

door Marijke Drieenhuizen

Steeds meer bewoners in wijken in de gemeente De Bilt starten een buurtpreventie WhatsApp groep. Ook in Maartensdijk zijn in ieder geval al drie groepen actief.

Henny Drieenhuizen, Diana van Esveld en Maud van der Pas zouden graag willen dat meer straten in Maartensdijk een groep gaan vormen.Zo wordt Maartensdijk veiliger, want inmiddels is bekend en wetenschappelijk onderzoek door de Universiteit van Tilburg heeft aangetoond dat inbrekers buurten mijden waar WhatsApp groepen actief zijn. Zo is bijvoorbeeld het aantal inbraken in Tilburg gedaald met 50%.

50 groepen
Een WhatsApp groep beslaat meestal bewoners van een paar aaneensluitende straten, een beheerder wordt aangesteld die de groep ondersteund en de spelregels bewaakt. Via de WhatsApp groep op de smartphone hebben buurtbewoners onderling contact. Bij een onveilige situatie wordt eerst 112 gebeld, daarna worden de buurtbewoners ingeseind. Ineens zijn er dan veel ogen die meekijken. Duidelijk is dan ook dat hoe meer straten een groep hebben, hoe veiliger het wordt. Het ideaal is dat heel Maartensdijk bestaat uit zo'n 50 groepen, waarbij de verschillende beheerders dan onderling contact houden.

Veiliger
Henny, Diana en Maud zijn er zeker van dat Maartensdijk veiliger wordt als er meer buurtpreventiegroepen zijn. Maud zit ook in het Preventieteam Maartensdijk. Dit team loopt regelmatig door Maartensdijk op alle mogelijke tijdstippen om te controleren op overlast, onveilige, verdachte en inbraakgevoelige situaties. Zij is blij met de WhatsApp groepen. Het duurt gemiddeld 30 seconden voordat een inbreker een huis binnen is. 'Als buurt kun je veel meer gelijk reageren. Mensen die aangesloten zijn bij een groep zijn ook alerter op verdachte situaties'. Henny is met Diana een groep gestart voor de Margrietlaan, Emmalaan en de Willem de Zwijgerlaan. 'Maar een mogelijke inbreker stopt natuurlijk niet aan het eind van deze straten. Het zou goed zijn als bij verdachte situaties de beheerders van andere groepen kunnen worden ingeseind. Zo maak je het samen veiliger'.

Een groep starten
De gemeente De Bilt en de politie staan, zegt communicatiemedewerker gemeente Dick de Jager, positief tegenover de WhatsApp groepen. Er zijn er momenteel 20 binnen de gemeente. Wijkagenten kunnen workshops geven over signaleren en observeren en binnen de gemeente zijn mensen bereid om te sparren met initiatiefnemers. De straatborden Buurtpreventie mogen geplaatst worden maar de gemeente bekostigt dat niet. Voor mensen die een groep op willen starten heeft Henny informatie over de spelregels en een flyer die zij huis aan huis heeft verspreid. 'Wij hadden heel snel veel reacties. Niet iedereen doet mee maar wij zijn wel met veel. Omdat we in de WhatsApp groep alleen meldingen maken van verdachte situaties en niets over bijvoorbeeld een buurt-bbq willen plaatsen hebben wij er ook nog een facebookpagina bij aangemaakt waar wel deze informatie kan worden gedeeld.

Meer informatie
Voor meer informatie over het opstarten van een eigen groep of om als beheerder contact te leggen met andere Maartensdijkse beheerders kan contact opgenomen worden met Diana. Zij is bereikbaar op haar mobiel 06 15 37 86 76 of via de mail: buurtwhatsappmaartensdijk@gmail.com