Tibo in 'de kooi' met het beeld 'Airborne parachutist', dat ook tijdens het Open Kerstatelier te zien zal zijn.
Tibo in 'de kooi' met het beeld 'Airborne parachutist', dat ook tijdens het Open Kerstatelier te zien zal zijn.

Open Kerstatelier Jits Bakker

Algemeen Kunst & Cultuur

door Henk van de Bunt

Het is een enerverend en bijzonder jaar geweest voor het oeuvre van Jits Bakker, met interessante museale tentoonstellingen en de ontwikkeling van allerlei toekomstplannen. Om samen deze bijzondere momenten te vieren zal het atelier 'de kooi' en de beeldentuin van de kunstenaar geopend zijn van 23 tot en met 26 december, alle dagen van 12.00 tot 18.00 uur.

Gedurende de openstelling zijn zoon Tibo en andere vrijwilligers aanwezig in het aterlier en de bijbehorende beeldentuin voor vragen. Tibo: 'Mijn vader Jits Bakker wordt ook wel de meest bestolen kunstenaar van Nederland genoemd. Maar ja, hij heeft misschien ook wel het meeste gecreëerd. In korte tijd werden zo'n 30 levensgrote beelden van zijn hand gestolen op diverse locaties in Nederland. Maar ook in het buitenland wisten criminelen zijn werk te stelen'.

Brons
Tibo vervolgt: 'Wat het in het geval van brons-dieven minder romantisch maakt, is dat zij pogen deze kunstwerken om te smelten in ruil voor minimale winst. Dit is niet bij alle gestolen kunstwerken van mijn vader het geval geweest. Een aantal kwam op Marktplaats terecht - een minder romantisch medium is vrijwel ondenkbaar. Het beeld 'tourrenners' werd via een anonieme tip door de recherche opgespoord. Het kunstwerk stond in een Haagse loods en staat nu weer op de plek waar het hoort, het beeldenpark op landgoed Beerschoten in De Bilt'.

Onvervangbaar
Een betrokken Tibo vervolgt: 'Het was het ontvreemden van zijn levenswerk. Zijn intense emoties bij het zien van de plots lege sokkels in onze achtertuin zal ik nooit vergeten. Dat heeft enorme indruk op mij gemaakt. Hij zakte letterlijk op de grond en schreeuwde het uit van verdriet, zijn kinderen waren gestolen. Let wel; in sommige kunstwerken zat maanden, of zelfs jaren werk. Onvervangbaar: alsof ze een stuk uit je ziel snijden. Niet alleen had het verdriet een grote uitwerking op mij als klein jochie, maar ook op de rest van het gezin en onze vriendenkring. Ik stond er verstomd bij en ik had geen idee hoe ik hem ooit nog moest troosten, ook al waren we de allerbeste vrienden. Alles was voor mijn vader ondergeschikt aan de kunst'.

Airborne
Tibo vertelt vervolgens het verhaal over het bronzen beeld 'Airborne parachutist' als voorbeeld van ontvreemding: 'Het stond in de jaren '90 geëxposeerd bij het Airborne Museum in Oosterbeek en werd gestolen. De vormgeving is gemakkelijk verklaarbaar; een parachutist, die tijdens de slag om Arnhem landde om met zijn kameraden Nederland te bevrijden. Jits heeft de slag om Arnhem aan den lijve ondervonden en hij moest ook evacueren en bovendien raakte de oorlog hem temeer omdat zijn vader door de Duitse bezetter werd gefusilleerd vanwege zijn verzetswerk. Het was een wonderbaarlijke ontknoping toen de dief het nodig oordeelde het beeld voor de ingang van het Airborne Museum te leggen, omdat hij duidelijk angstig werd door de enorme publiciteit die de ontvreemding bij velen opriep. Een leuke bijkomstigheid is dat prins Charles van het Verenigd Koninkrijk een tweede variant van dit bijzondere beeld van mijn vader in eigendom heeft. Het oorspronkelijke beeld siert de tuin bij het Airborne Museum in Oosterbeek'.

Volk
Met de kerstopenstelling treedt Tibo weer en opnieuw in de voetsporen van zijn vader: 'Eind vorige eeuw stelde Jits Bakker vaker zijn atelier open voor het publiek in Kersttijd: 'Hij wilde zijn kunst voor het grote publiek toegankelijk maken, hij wilde dat álle mensen niet alleen zijn kunstwerken konden bewonderen, maar ook aanraken. En zo kwamen er ruim dertig beelden in Beeldenpark Beerschoten te staan en creëerde hij een sprookjesachtig labyrint in onze achtertuin, met ruimte voor nog vele tientallen beelden. Ook op andere openbare plekken is zijn werk te vinden in binnen- en buitenland. Heeft hij daar een hoge prijs voor betaald? Was het misschien zelfs naïef te noemen? Wie zal het zeggen. Maar mijn vader was een kunstenaar van het volk, hij kon niet anders'.