De aflevering Helden waarin Jacq Berk te zien is kan bekeken worden vanaf vrijdag 15 december.
De aflevering Helden waarin Jacq Berk te zien is kan bekeken worden vanaf vrijdag 15 december.

Jacq Berk: Vrijwilliger

Algemeen Algemeen

door Marijke Drieenhuizen

Jacq Berk uit Maartensdijk werkte tot zijn pensioen als systeembeheerder Intensive Care bij het UMC Utrecht. Vrijwilligerswerk deed hij al toen hij nog een volledige baan had: eerst voor het cursusproject Maartensdijk en later via de Stichting Kiro, die hij samen met zijn vrouw Letty had opgezet om gehandicapte kinderen in Roemenië een beter leven te geven.

Een paar maanden na zijn pensioen is hij zich gaan bezighouden met het opzetten van een plaatselijk afdeling van de Voedselbank. Het idee was toen nog dat een Voedselbank slechts tijdelijk nodig zou zijn omdat iedereen vond dat zoiets niet zou moeten hoeven in Nederland. Het tegendeel blijkt. In december 2017 bestaat De Voedselbank uit 60 vrijwilligers en een bestuur, die er voor zorgen dat 68 gezinnen (197 personen) wekelijks een voedselpakket ontvangen.

In aanmerking komen
Er zijn duidelijke regels om in aanmerking te komen voor voedselpakketten. Mensen die in de bijstand zitten komen normaal gesproken niet in aanmerking. De bijstand is gebaseerd op een maandbedrag waar van te leven is. Mensen die wel in aanmerking komen hebben per persoon per maand minder dan 200 euro te besteden hebben aan kleding en eten. Het voedselpakket dient ter aanvulling, maar is soms ook genoeg om van te leven. Jacq Berk: 'Mensen die wel in aanmerking komen hebben vaak meerdere problemen: 'Scheiden en schulden zorgen er met regelmaat voor dat mensen onder het bestaansminimum zakken. Maar tegenwoordig ook zzp'ers die het niet redden. Een gezin komt voor een pakket in aanmerking als het leefgeld onder een bepaald minimum blijft: leefgeld is de inkomsten van een gezin minus de vaste lasten (huishuur, energie, water , verzekeringen, telefoonkosten en in uitzonderlijke gevallen autokosten).

Vrijwilligerswerk
Jacq Berk is gemiddeld elke dag een uur bezig met administratieve taken en op vrijdag is hij de gehele dag bezig met het maken en uitdelen van de voedselpakketten en daarna opruimen en het voeren van gesprekken met mogelijke nieuwe vrijwilligers. 'Het is goed werk, ook al zou het in mijn ogen nog steeds een overbodige organisatie moeten zijn. Je bent wel bezig om het leven van een groep mensen beter te maken, samen met anderen. Dat voelt goed'. Of hij wel op vakantie kan of een dagje uit? 'Natuurlijk kan dat, het is even wat geregel, maar alles kan, het is tenslotte vrijwilligerswerk. Niet vrijblijvend, maar wel vrijwillig'.

Held
Jacq voelt zich geen Held maar is tijdens zijn werkzaamheden wel gefilmd voor het Project Helden van Richard Breedveld en Erik Jan Trip, vrijwilligers van Regio TV De Bilt. Donderdag 7 december was de première van de eerste aflevering in Het Lichtruim. Deze serie is vanaf 8 december wekelijks te zien bij Regio TV De Bilt. Voor de serie loopt Richard mee met vrijwilligers van uiteenlopende verenigingen en organisaties. Het biedt een inkijkje in het vrijwilligerswerk en is te zien vanaf 15 december. Jacq Berk: 'Het is een mooie manier om mensen te laten zien wat vrijwilligerswerk in kan houden en dat het goed voelt om te doen. Het is vaak ook een fijne manier is om deel te blijven nemen aan de maatschappij. Mooi is ook dat je het samen doet met andere mensen. In ons geval kunnen we echt een verschil maken want eten moet iedereen en als het even kan ook elke dag een warme maaltijd. Daar doen wij ons best voor'.

Meer informatie
Over de Voedselbank is meer informatie te vinden op www.voedselbankdebilt.nl/

Bellen kan ook met 030 7514601 (bereikbaar op vrijdag van 9.30 tot 14.00 uur of laat een boodschap achter). Vrijwilligers zijn nodig, veel organisaties zijn op zoek naar mensen die zich hiervoor willen inzetten. Mens De Bilt coördineert voor veel organisaties vraag en aanbod. Meer informatie is te vinden op www.mensdebilt-vwc.nl/ , bellen kan ook met 030 744 05 95 of 06 17007462 of via de mail vrijwilligerscentrale@mensdebilt.nl