Drukte op de Dag van de Mantelzorg 2017.
Drukte op de Dag van de Mantelzorg 2017.

Meer aandacht voor mantelzorg werkt

Algemeen Algemeen

Steunpunt Mantelzorg heeft dit jaar meer dan tweehonderd nieuwe mantelzorgers bereikt; een toename van ruim dertig procent. Zij ontvingen voor de inzet voor een naaste de mantelzorgwaardering. De extra aandacht voor mantelzorg vanuit Steunpunt Mantelzorg en de gemeente De Bilt heeft daarmee het gewenste effect.

Steunpunt Mantelzorg zet samen met gemeente De Bilt in op bewustwording, waardering en passende ondersteuning voor mantelzorgers. En die aanpak lijkt te werken. Consulent Marianne Houkamp vertelt: 'Sinds begin dit jaar hebben wij ruim 200 nieuwe mantelzorgers kunnen inschrijven. In totaal hebben we nu bijna 600 mantelzorgers in ons bestand. Zij ontvangen regelmatig nieuws, informatie en uitnodigingen voor informatiebijeenkomsten, workshops, ontmoetingen en activiteiten die wij organiseren'.

Wethouder Anne Brommersma (Zorg en welzijn) ziet de aandacht voor mantelzorg in het algemeen toenemen: 'Niet alleen in lokale media en beleid, maar ook landelijk en in het regeerakkoord. Samen met de inspanningen door ons Steunpunt Mantelzorg helpt dat in de bewustwording rond mantelzorg. Mantelzorgers zijn onmisbaar en van onschatbare waarde'.

Advies
Het aanbod van Steunpunt Mantelzorg sluit aan op de behoefte. Het helpt de mantelzorgers vooral de zorg beter en langer vol te houden. Tosca, een mantelzorger, zegt daarover: 'Zorgen voor een ander doe je uit en met liefde, maar soms is dat niet genoeg. Dan loop je tegen dingen aan die je zelf niet meer kunt oplossen. Dan voel je je wegzakken in een moeras vol machteloosheid en frustratie. Bij Steunpunt Mantelzorg kon ik mijn verhaal doen. Daar kreeg ik de bevestiging dat wat ik deed en doe goed is. Ik kreeg er advies hoe ik dingen kon aanpakken en hoe ik kan omgaan met hobbels op mijn weg'.

Mantelzorgwaardering
De Mantelzorgwaardering van de gemeente wordt door veel mantelzorgers als erkenning ervaren voor hun soms zware taak: 'Ik voelde me gezien, ik voelde me gesteund en ik vond het heerlijk om iets feestelijks te kunnen kopen voor mijn gezin', aldus een mantelzorger. De waardering bestaat uit vouchers van in totaal vijftig euro, inwisselbaar bij een groot aantal winkels in De Bilt. Wie 8 uur of meer per week als familielid, vriend of buur zorgt voor een inwoner van de gemeente De Bilt komt in aanmerking voor de waardering. Mantelzorgers, maximaal 3 per persoon, kunnen zich aanmelden of aangemeld worden tot 31 december 2017 o.a. via de website van Mens De Bilt (www.mensdebilt.nl).