Leerkrachten van WP, Martin Luther Kingschool, Julianaschool en Van Dijckschool zijn klaar voor de staking
Leerkrachten van WP, Martin Luther Kingschool, Julianaschool en Van Dijckschool zijn klaar voor de staking

Biltse scholen staken voor Nu en de Toekomst

Algemeen Algemeen

Dinsdag 12 december staakten leerkrachten van het basisonderwijs in Den Haag, voor een lagere werkdruk en een hoger salaris. Natuurlijk konden basisscholen in De Bilt niet achterblijven en hingen zij donderdag 7 december spandoeken op aan de ingang bij hun school, in de hoop op nog meer medestanders.

door Walter Eijndhoven

Leerkrachten van Werkplaats Kindergemeenschap, Van Dijckschool, Julianaschool en de Martin Luther Kingschool verzamelden zich bij de ingang van de Werkplaats om een statement te maken en nodigden wethouder van Onderwijs Madeleine Bakker-Smit uit hierbij aanwezig te zijn.

Kwart over twaalf
'Tijdens deze actie geven wij onze wethouder een klok, met de wijzers op kwart over twaalf, om haar te laten zien dat het niet pas vijf voor twaalf is', vertelt leerkracht Laura Loupatty. 'In onze ogen is het écht al kwart over twaalf en hopen wij dat onze beleidsmakers inzien dat er iets moet gebeuren aan de veel te hoge werkdruk en de te lage salarissen voor onderwijzend personeel in het basisonderwijs'. Deze hoge werkdruk en de lage salariëring schrikt veel studenten aan de PABO af om het basisonderwijs in te gaan en kiezen zij er uiteindelijk voor om les te geven in het middelbaar onderwijs. 'Dat is echt een groot probleem', vult Annemarie Hoornsman, directeur Wereldwijs aan. 'Natuurlijk kan ik mij voorstellen dat jongeren kiezen voor een baan in het middelbaar onderwijs, maar de basisschool komt zo wel enorm in de knel. Wij kunnen onze leerlingen niet meer die basis meegeven die zij nodig hebben in het vervolgonderwijs'.

Deze week hebben in Nederland al 10.000 leerlingen geen goed onderwijs kunnen krijgen; zij zijn naar huis gestuurd of over andere groepen verdeeld, ondanks de toegezegde gelden vanuit het kabinet. De basisscholen hebben pas in 2021 de volledige beschikking over het toegezegde bedrag en dat is veel te laat. Bovendien zijn deze toegezegde bedragen nog altijd veel te laag om de problemen op te lossen.

Enquête
Om zoveel mogelijk publiciteit te krijgen benaderden Jikke Klem, Margot Timmerman, Laura Loupatty en Renee de Senerpont Domis, allen werkzaam bij Werkplaats Kindergemeenschap, zestien scholen binnen gemeente De Bilt, schakelden zij de pers in, werden spandoeken opgehangen bij de ingang van de scholen en enquêtes verzonden naar de ouders. Loupatty: 'Van de zestien scholen doen er uiteindelijk twaalf mee met onze actie. Ook de ouders hebben wij een enquêteformulier toegestuurd met de vraag of zij achter onze actie staan'. Volgens Jeroen Goes, directeur Basisonderwijs, liegen de uitkomsten van de enquête er niet om. 'Totaal deelt 99% van de ouders onze zorg over het onderwijs, 98% van hen is het eens met onze acties en 90% van hen heeft geen probleem met opvang van hun kids'. Door de positieve uitkomsten van deze enquête voelt het personeel zich gesterkt in hun acties voor beter onderwijs en dus staakten zij op dinsdag 12 december.

De stakende scholen in gemeente de Bilt zijn: Werkplaats Kindergemeenschap, Wereldwijs, De Rietakker, Van Dijckschool, St. Michaëlschool, Julianaschool, Groen van Prinstererschool, Martin Luther Kingschool, Theresiaschool, Het Zonnewiel, Montessorischool en Patioschool "De Kleine Prins".

Om hun eisen extra kracht bij te zetten stuurden alle leerkrachten, op 12 december, om 12.12 uur, een tweet naar Minister van Onderwijs Arie Slob, met de woorden: @ArieSlob Het is 12 over 12. De problemen in het onderwijs stapelen zich op. Wij staken voor Nu en de Toekomst. #minderwerkdruk#meersalaris. #POinactie#CodeRood.