Kasper Hamster, Jeroen de Groot en Wim Hugens hopen dat vele aanvragen binnenstromen.
Kasper Hamster, Jeroen de Groot en Wim Hugens hopen dat vele aanvragen binnenstromen.

De Klussenbus klaart karweitjes

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Op initiatief van 't Gilde De Bilt, Stichting Welzijn Ouderen Maartensdijk en Algemene Hulpdienst is in 1998 de Klussenbus in het leven geroepen. Voor slechts negen euro doen vrijwilligers klusjes bij u in en om het huis. Met de slogan 'Wij willen meer klussen' hopen de vrijwilligers van de Klussenbus op nóg meer klusjes binnen gemeente De Bilt.

Vanuit de 'Stichting Vrijwilligerswerk De Bilt' rijdt al 19 jaar de 'Klussenbus' van klant naar klant. Senioren, uitkeringsgerechtigden en mensen met een beperking binnen de gemeente kunnen gebruik maken van de diensten van Jeroen de Groot, Kasper Hamster en Wim Hugens, vrijwilligers op de bus.

Klusjes
'Wij zijn in staat om allerlei klussen in en om het huis uit te voeren, als het maar niet langer dan één uur in beslag neemt', vertelt Wim Hugens, vrijwilliger van het eerste uur en al bijna twintig jaar rijdend op de bus. 'Wij zijn niet voor alle klussen oproepbaar. Tuinonderhoud, schilderwerk, kamers witten en dergelijke valt hierbuiten', vult Kasper Hamster aan. 'Wij doen echt klusjes die niet langer dan één uur duren'. Bij dit soort klusjes valt te denken aan: ophangen en bevestigen van lampen, schilderijen en boekenplanken en dergelijke, elektrische apparatuur voorzien van nieuwe bedrading, losse vloerbedekking of behang vastmaken, kleine gaatjes in muren of plafonds dichten, lekkende kranen repareren, steunen bevestigen in wc of douche, cv ontluchten of bijvullen, schappen maken, gootsteen/ afvoer ontstoppen, gordijnrail vervangen/ bevestigen, verlengen telefoonaansluiting, wc-bril vervangen, lampen vervangen en nog veel meer.

Meldpunt
Hugens: 'Als iemand een probleem heeft, is onze dienst iedere werkdag van 9.00-12.00 uur bereikbaar op tel.nr. 030-2289977. Onze coördinator neemt dan zo spoedig mogelijk contact op met de aanvrager om een afspraak te maken op een maandag of een vrijdag. Bij grote drukte kan dit ook op een donderdag. Eén van de vrijwilligers komt dan langs om het klusje te klaren'. Dankzij de Stichting Klein Karwei kunnen de vrijwilligers veel mensen uit de brand helpen. Met geld dat aan klusjes wordt verdiend, wordt weer nieuw gereedschap als boren, schroefjes, spijkers en dergelijke aangeschaft. Ook het onderhoud van de bus wordt hiervan betaald. 'Over de bus gesproken, sinds april rijden wij in een andere bus, vertelt Hugens. 'Het benodigde geld sprokkelden wij bij elkaar door zuinig beheer en sponsoring vanuit het bedrijfsleven. Onze bus is selfsupporting, daarom zitten wij altijd om geld verlegen. Het zou dus mooi zijn als bedrijven ons willen steunen met een financiële injectie. Hiervoor kunnen zij zich melden bij Eduard Wammes, onze penningmeester, te bereiken via onze website'.

Meer informatie over de Klussenbus kunt u vinden op de site van het meldpunt: www.meldpuntdebilt.nl