Ontmoeten in een andere taal

Algemeen Activiteiten

'Hallo Buur' is een initiatief van het Platform Respectvol samenleven. In een tweewekelijkse column lees je over een inspirerend buurtinitiatief in De Bilt. Deze week: Ontmoet je nieuwe buur.

In onze gemeente komen jaarlijks tientallen statushouders wonen. Ze krijgen een huis van de gemeente en worden daarmee een nieuwe buur. Misschien wel van jou.

TaalbarrièreStel: Jij krijgt een statushouder als nieuwe buur. Of een heel gezin. Je bent eigenlijk best benieuwd naar die persoon of dat gezin en wilt hen wel ontmoeten. Maar de taal staat tussen jullie in. De statushouder heeft nog te weinig kunnen oefenen met de Nederlandse taal om zich goed verstaanbaar te maken. En jij spreekt waarschijnlijk geen Arabisch.

BeeldvormingHoe maak je dan als nieuwe buren kennis met elkaar? Hoe maak jij duidelijk dat je elke werkdag vroeg op moet staan? Hoe kom je te weten wat de achtergrond is van je nieuwe buren, wat ze hebben meegemaakt of wat hun beroep was in hun vaderland? Vaak blijft kennismaking door taalproblemen en koudwatervrees achterwege en ligt de kans op beeldvorming op de loer. 'Die vreemdelingen, die….' Voor je het weet is irritatie geboren.

Het ijs breken
Om een valse start te voorkomen, is er vanaf nu concrete hulp voor jou en je mogelijke nieuwe buur. Steunpunt Vluchtelingenwerk De Bilt, SSW en Buurtbemiddeling De Bilt doen dit vanuit het project 'Ontmoet je nieuwe buur'. Als het eerste stof van de verhuizing bij de statushouder is neergedaald, worden de direct aangrenzende buren uitgenodigd om gezamenlijk kennis te maken met de nieuwe buur. Daarbij is een tolk aanwezig is, zodat je vragen aan elkaar kunt stellen. Zodat je een echt beeld krijgt van de mens die jouw nieuwe buur is. En als het ijs gebroken is, doet verder een simpel 'Hallo' ook wonderen.

Meer weten? buurtbemiddeling@meanderomnium.nl