Logo vierklank.nl
Gerard Rijntjes' zwerftocht door het notenlandschap eindigt in een boek.
Gerard Rijntjes' zwerftocht door het notenlandschap eindigt in een boek.
Muziek

Meanderen door de muziek

De mens die geen muziek heeft in zijn ziel,

Noch wordt geroerd door zoete harmonie,

Hij is in staat tot list, verraad en roof.

De gangen van zijn geest zijn zwart als nacht,

En donker is zijn hart als de Onderwereld.

Zo'n mens mag niet vertrouwd worden.

De prachtige regels uit Shakespeare's Koopman van Venetië bevestigen de rol van de muziek als hoogste aller kunsten en ook sociaalwetenschapper, schilder en schrijver Gerard Rijntjes werd ooit gegrepen door de toonkunst. Hij heeft zijn persoonlijke, levenslange zwerftocht door het notenlandschap te boek gesteld aan de hand van vijf voor hem belangrijke thema's.

Maakt muziek slimmer? Wat is de verhouding tussen taal en muziek? Wat inspireerde componisten en musici? Wat is het verschil tussen klassieke en niet-klassieke muziek? Welke vormen van muziekonderwijs zijn er? Fascinerende vraagstukken die alle aan de orde komen in het boek Meanderen door Muziek, dat door de auteur bij Bouwman Boeken in De Bilt werd gepresenteerd. De echtgenote van de auteur bracht enkele pianostukken ten gehore. Bij het boek, dat is geïllustreerd door fotograaf Raphaël Rijntjes, zoon van de auteur, zit een cd met werken van de 16e-eeuwer Jan Pieterszoon Sweelinck tot de nog levende componist Jacob ter Veldhuis.          (Peter Schlamilch)

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>