GroenLinks en SP willen gebruik JA/JA sticker

Algemeen Algemeen

De gemeenteraadsfracties van GroenLinks en SP willen dat ook de gemeente De Bilt overgaat tot de invoering van een JA/JA sticker waarmee bewoners kenbaar kunnen maken dat ze ongeadresseerd reclamedrukwerk willen ontvangen.

Diverse gemeenten hadden hier al eerder toe besloten, maar wachtten met de feitelijke invoering op de uitslag van een juridische procedure die door de reclamebranche was aangespannen tegen de gemeente Amsterdam. Afgelopen week deed de rechter uitspraak en werd de gemeente in het gelijk gesteld waarmee de weg vrij is voor alle gemeenten om een JA/JA sticker in te voeren. Vanaf 1 januari 2018 ontvangen Amsterdammers alleen nog reclamedrukwerk, wanneer zij een ja/ja-sticker op hun brievenbus hebben geplakt. Het besluit van de gemeente Amsterdam volgt op de uitspraak in een rechtszaak die partijen uit de folderbranche hadden aangespannen.

Nee
Op dit moment bestaan alleen nee/nee-stickers en ja/nee-stickers. Wie een ja/nee-sticker heeft, mag alleen huis-aan-huis-bladen ontvangen, geen reclamedrukwerk. Wie geen sticker heeft, krijgt beide soorten post.

Nu ontvangen de bewoners die geen NEE/NEE of NEE/JA sticker op de brievenbus hebben geplakt, wekelijks een grote hoeveelheid papier die vaak ongelezen bij het oud papier terecht komt. Invoering van de JA/JA sticker leidt niet alleen tot een enorme besparing aan papier (in Amsterdam alleen al geschat op 1,8 miljoen kilo per jaar), maar ook tot een grote besparing aan inkt voor het drukwerk en aan brandstof voor de verspreiding en de afvalverwerking. Bovendien zal dit naar verwachting ook leiden tot meer advertentie-inkomsten voor de lokale media en naar de fracties hopen, tot een vergroting van het aantal redactionele pagina's.

De fracties van SP en GroenLinks vragen de gemeenteraad van december om een uitspraak en gaan ervan uit dat de JA/JA sticker spoedig in het nieuwe jaar kan worden ingevoerd.