Groep 6/7 kreeg veel stof om over na te denken tijdens de Week van Respect.
Groep 6/7 kreeg veel stof om over na te denken tijdens de Week van Respect.

Wethouder Mieras bezoekt Basisschool De Nijepoort

Algemeen Jeugd

door Walter Eijndhoven

Woensdag 8 november bracht wethouder Hans Mieras een bezoek aan De Nijepoort in Groenekan. In het kader van de Week van Respect gaf hij twee gastlessen aan leerlingen van groep 6/7 en aan groep 8. Tijdens deze lessen besprak hij vooral hoe met elkaar om te gaan, door middel van diverse stellingen.

Voor burgemeester en wethouders stond de hele week in het teken van bezoeken brengen aan diverse scholen in gemeente De Bilt. Voor wethouder Hans Mieras van o.a. Financiën en Cultuur stond basisschool De Nijepoort in Groenekan op het programma.

Dilemma's
Nog voor het werkelijke programma over pesten en respect in klas 6/7 en klas 8 begon, bestookte Mieras de verschillende groepen met een aantal vragen over de gemeente en haar ambtenaren: 'Wat doet een gemeente allemaal? Waaruit bestaat het werk van een wethouder? Wat doet een burgemeester?' Op al deze vragen vonden de kids gezamenlijk wel een antwoord, maar op de vraag wat nu eigenlijk het duurste en meest waardevolle bezit is van de gemeente, kwam geen van de leerlingen uit, namelijk het riool. 'Het rioolstelsel onder De Bilt is het meest dure bezit van de gemeente', legt Mieras uit aan de klas. 'Wij moeten er immers voor zorgen dat zij blijft doorstromen en alles afvoert'.

Gedrag
Vervolgens ging Mieras in op diverse vragen over respect en pestgedrag binnen de klas en op school: 'Wanneer gaat plagen over in pesten? Als een vriend(in) stomme kleding aanheeft, zeg je daar dan iets van? Als een meisje met een hoofddoek op school komt, wat vind je daarvan? En met een djellabah (een gewaad)? Of als een volwassene weigert een vrouw een hand te geven?' Op veel van deze vragen waren de groepen vrij eensgezind, alhoewel een enkeling toch twijfels had over bepaalde dilemma's.

Aan het eind van de gastles keken wethouder en leerlingen nog naar een filmpje over pestgedrag in een Burger King, met als opdracht 'Hoe zou jij handelen als je ziet dat iemand wordt gepest'?Mieras: 'Na het bekijken van zo'n filmpje hoop ik dat iedereen de moraal oppikt en hem of haar de helpende hand toereikt'.