Vragenstellers Bertus Voortman (links) en Menno Boer.
Vragenstellers Bertus Voortman (links) en Menno Boer.

Vervolg gemeenteraadsvergadering

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

De geschorste raadsvergadering van 26 oktober werd op dinsdag 31 oktober met 15 raadsleden voortgezet. Burgemeester Sjoerd Potters merkt op dat de vergadering op donderdag 26 oktober met wat meer discipline afgerond had kunnen worden. Gelet ook op de geringe opkomst doet hij een oproep aan de fracties voor wat meer discipline zodat een vergadering niet moet worden uitgesteld.

Jeugdzorg
In een motie ingediend door Menno Boer (SP) en ondersteund door PvdA, VVD en ChristenUnie, wordt het college gevraagd al het mogelijke in het werk te stellen om de aanmeldwachttijden voor de Jeugd ggz te verkorten tot een voor betrokkenen acceptabele termijn. Ook wordt van de instellingen gevraagd de wachttijden inzichtelijk te maken en niet te accepteren dat er een verschil kan bestaan tussen cliënten woonachtig in verschillende gemeenten. Wethouder Anne Brommersma zegt dat zorg over het feit dat die wachttijden bij de Jeugd ggz ontstaan wordt gedeeld door de regio Zuidoost Utrecht. In overleg met zorgaanbieders wordt gezocht naar een manier om daar iets aan te doen. Er wordt gewerkt aan een methodiek om wachttijden openbaar te maken zodat mensen kunnen kiezen. De wethouder ervaart de motie als steun in de rug bij de gesprekken met de zorgaanbieders. De motie is aangenomen.

Vergunningen
Over een motie ingediend door Peter Schlamilch wordt vanwege zijn afwezigheid niet inhoudelijk gedebatteerd. In de motie verzoekt Fractie Schlamilch het college om het inzien van vergunningen, ontheffingen en bouwplannen door burgers makkelijker te maken. Dat kan door ze vaker online in de gelegenheid te stellen stukken in te zien of op te vragen. Wethouder Hans Mieras noemt het een sympathieke motie en zegt dat al aan gewerkt wordt.  

Hij ontraadt de motie omdat de capaciteit binnen het vergunningloket heel krap is. 'Er gebeuren twee dingen tegelijkertijd. Doordat de bouw aantrekt neemt ook het aantal vergunningaanvragen toe, Daardoor wordt een aantal van onze mensen weggelokt door commerciële bureaus. Zelfs die bureaus zijn uitverkocht als het gaat om goede Wabo juristen. We geven de voorkeur aan het goed afwikkelen van vergunningen die er liggen.' De motie is verworpen.

Vragenuur
Pim van de Veerdonk (Beter De Bilt) heeft in november 2016 vragen gesteld over de zendmast op een speelveldje in De Leijen. Op 13 december werd de vergunning afgegeven. Hij vraagt het college welke alternatieven zijn onderzocht, welke mogelijkheden er geweest zouden zijn als omwonenden erbij waren betrokken en welke kosten te verwachten zijn als de reeds verleende vergunning wordt ingetrokken. Wethouder Hans Mieras stelt dat T-Mobile toen de vergunning eenmaal was verleend niet geïnteresseerd was in andere locaties op de grond, want dan zou opnieuw een vergunning aangevraagd moeten worden. 'SSW wilde de mast niet op een dak in De Leijen Zuid. Overleg met omwonenden is er niet geweest. Door een unaniem aangenomen motie zijn we bezig een antennebeleid te maken waarin we willen bewerkstelligen dat initiatiefnemers pas een vergunningaanvraag kunnen indienen na overleg met de buurt.' Vragen over de hoogte van eventuele kosten die het intrekken van de vergunning tot gevolg zou hebben acht de wethouder niet relevant.

Rotonde Jan Steenlaan
Vragen over de schenking van een bord/beeld van de vrijmetselarij op de rotonde Jan Steenlaan worden beantwoord door portefeuillehouder Sjoerd Potters. Hij draagt daarvoor het voorzitterschap over aan Johan Slootweg (SGP). 'Een historisch moment dat ik vandaag als voorzitter van de raad mag optreden. Vandaag herdenken we 500 jaar protestantisme in Nederland en juist op deze dag wordt gesproken over de vrijmetselarij.'

Bertus Voortman (D66) stelt vragen over de aard van het kunstwerk, de verkeersveiligheid ter plaatse en of er criteria voor het plaatsen van borden of andere objecten op rotondes zijn vastgelegd. Hij vraagt verder wie toestemming kan krijgen en wat de opbrengsten zijn. Burgemeester Potters antwoordt dat er geen beleid voor het aanvaarden van een kunstwerk is, want zo is het beschouwd door voormalig burgemeester Gerritsen. 'Het college wil hiervoor wel criteria gaan ontwikkelen. Er is wel beleid voor het adopteren van rotondes waarmee de groenonderhoudskosten worden gedrukt.' Menno Boer (SP) stelt aanvullende vragen onder andere of op een eerdere beslissing kan worden teruggekomen. De burgemeester stelt dat eerder het Hoogkruis is aanvaard. 'Het college is terughoudend met een oordeel of iets mooi of lelijk is. We schatten niet in dat er een verkeersonveilige situatie ontstaat. Wij staan ook toe dat op een rotonde reclame gemaakt kan worden.' De burgemeester is bevoegd kunstwerken te aanvaarden. Burgemeester Gerritsen heeft schriftelijk ingestemd om het op die plek neer te zetten. Burgemeester Potters is niet voornemens een terugtrekkende beweging te maken.