Logo vierklank.nl
De praktijk wordt nagespeeld en vastgelegd.
De praktijk wordt nagespeeld en vastgelegd.
Jeugd

Plaatselijke figuren en het basisonderwijs

door Henk van de Bunt

De Historische Vereniging Maartensdijk en de Historische Kring D' Oude School uit De Bilt hebben als uitgangspunt voor de activiteiten in hun jubileumjaar dat aan zowel jongere als oudere inwoners wordt gedacht bij het ontwikkelen van activiteiten.

In oktober zijn de gastlessen van beroepsfotografe Marije van der Hoeven van start gegaan voor leerlingen uit de groepen 5 van het basisonderwijs. Voorzitter Paul Meuwese (Historische Kring D' Oude School) licht toe: 'Het initiatief kwam van de historische verenigingen; de uitvoering is in handen van KunstCentraal in samenwerking met het Landschap Erfgoed Utrecht en de leerkrachten van de basisscholen'.

Lezen en zien
Tijdens het project bekijken de leerlingen diverse actuele en historische portretten. Wat 'lezen' ze op de foto? Waarom staan de mensen op de foto er zo op? Wat hebben ze aan? Kun je daar iets aan zien? Zo onderzoeken ze portretten van mensen uit hun eigen omgeving. Uiteindelijk mondt het uit in het zelf portretfoto's gaan maken. Daarvan wordt in december in Het Lichtruim een expositie gemaakt.

In leven
Meuwese: 'De leerlingen leven zich dus in, in mensen die in een andere tijd leefden. Ze vragen zich af waarom die personen zich zo lieten fotograferen. Foto's maken is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld. Maar nog niet zo heel lang geleden werden alleen bij bijzondere gelegenheden foto's gemaakt. Er hing een prijskaartje aan. Dus zomaar even een plaatje schieten gebeurde niet. De mensen moesten er toen wel een speciale bedoeling mee hebben'.

Expositie
Het moet een flinke expositie worden. Een groot aantal basisscholen doet mee aan dit project. In De Bilt de Groen van Prinstererschool, de Michaëlschool, de Regenboog, de Rietakker en de Patioschool De Kleine Prins. In Bilthoven de Julianaschool, de Werkplaats, de Van Dijckschool, de Theresiaschool en Wereldwijs. In Maartensdijk de Maarten Luther Kingschool en de Kievit. En tenslotte in Westbroek 't Kompas.

Gast
Donderdag 2 november was Marije te gast op de Maarten Luther Kingschool in Maartensdijk. Marije van der Hoeven gaf een korte introductie over anders kijken naar foto's: 'Je kunt gewoon zien wat er op het plaatje staat, maar ook kun je iets in een foto zien'. Marije liet de leerlingen foto's zien van huizen. Dat zagen zij wel. En ook nog dat het oude huizen waren, maar dat je er ook een gezicht in kon zien, wanneer je op de vlakverdeling van de ramen en deuren lette, opende toch wel heel wat ogen. Daarna ging Marije met kleine groepjes leerlingen aan de slag. De leerlingen speelden een situatie (bijvoorbeeld werk in de keuken of spelen met een bal) na. Die situatie werd door één van de leerlingen gefotografeerd en ook Marije schoot haar digitale plaatjes . Vervolgens besprak ze met de kinderen de foto's. Later wordt een definitieve keuze gemaakt welke plaatjes op de tentoonstelling te zien zullen zijn. Meer over het project is te lezen op www.vanzoddetotpleisterplaats.nl.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>