Logo vierklank.nl
Een zelfportret van Dick Stapel.
Een zelfportret van Dick Stapel.
Kunst & Cultuur

Nieuwe expositie ArtTravese

Van zondag 19 november tot en met dinsdag 16 januari exposeren Dick Stapel (schilderijen: portretten en landschappen) en Evert van Kooten Niekerk (beelden) in de ArtTraverse van gemeentehuis Jagtlust te Bilthoven. De opening vindt plaats op zondag 19 november en wordt verricht door de Nederlands hoboïst Han de Vries.

Dick Stapel studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag van 1960 tot 1965. Hij voerde portretopdrachten uit voor particulieren, bedrijven en overheid. Zo portretteerde hij leden van de koninklijke familie, bedrijfsdirecteuren, ministers en politici, burgemeesters en Commissarissen der Koning. Ook werden vele collega-kunstenaars door hem geportretteerd. Zijn veelzijdigheid blijkt uit zijn stillevens en zijn landschappen. Dick Stapel is een schilder pur sang.

Evert van Kooten Niekerk studeerde aan de Academie voor Beeldende kunsten Artibus, Utrecht en daarna aan de Rijksakademie van Beeldende kunsten te Amsterdam. Van meet af aan heeft hij zijn beelden in brons gegoten en kort geleden is hij beelden in hout en hardgips gaan vervaardigen. De houten beelden worden met de kettingzaag gevormd en net zoals bij de gipsenbeelden het geval is, worden de beelden gepolychromeerd. Een groot deel van het recente oeuvre bestaat uit portretten van beroemde componisten en schrijvers met markante koppen. Door de keuze van het materiaal ervaart de kunstenaar een grote vrijheid om te creëren wat hem zelf voor ogen staat.            (Evert Bouws)

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>