Burgemeester Potters laat zich uitgebreid informeren over het wel en wee van de Wereldwinkel.
Burgemeester Potters laat zich uitgebreid informeren over het wel en wee van de Wereldwinkel.

Burgemeester Potters bezoekt Wereldwinkel

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

In het kader van de Fairtradeweek najaar 2017 bezocht burgemeester Potters woensdag 1 november de Wereldwinkel in De Bilt om kennis te maken met de vrijwilligers. Hij liet zich uitgebreid informeren over alles wat de Wereldwinkel verkoopt en betekent voor de maatschappij.

Van 28 oktober tot en met 5 november was het weer tijd voor de jaarlijkse najaarseditie. Tijdens deze landelijke campagneweek wordt het belang van eerlijke handel door ruim 5.000 winkels, waaronder supermarkten, wereldwinkels, bedrijven en gemeentes onder de aandacht gebracht. Nederland telt meer dan 4.000 Fairtrade gecertificeerde producten die tijdens de Fairtrade Week extra worden uitgelicht op de winkelvloer met speciale acties en aanbiedingen. Ook de vrijwilligers in Wereldwinkel De Bilt besteedden hier aandacht aan.

Kinderarbeid
'Je kunt iedere dag een bijdrage leveren aan duurzame armoedebestrijding, door te kiezen voor fairtrade producten', vertelt Fieke Faber, bestuurslid Fairtrade De Bilt. 'Onder eerlijke handel verstaan wij duurzaam geproduceerde producten waarbij de prijs om duurzame ontwikkeling in ontwikkelingslanden mogelijk te maken, is vastgelegd in de handelsketen. Door deze producten te kopen investeer je in mensen in ontwikkelingslanden'. Via fairtrade ontvangen producenten een eerlijke prijs voor hun producten en werken zij onder menswaardige omstandigheden. Dus geen kinderarbeid en geen extreem lange werkdagen. Maar wel aandacht voor milieuvriendelijke productieprocessen.

Omzetdaling
'Fairtrade bestaat al vele jaren in De Bilt. Al voor 2000 prezen wij diverse producten aan in onze kraam. Iedere week hadden wij een kraampje van 11.00 tot 15.00 uur', vertelt vrijwilligster Teuni van der Meer. Zij vervolgt: 'De grote omslag kwam in 2001, toen wij een eigen winkel begonnen. Op dit moment is onze cadeauwinkel de op één na grootste van het land. Het gaat eigenlijk zo goed met onze fairtrade producten, dat wij kunnen stellen dat onze missie is volbracht. De laatste jaren gaan steeds meer supermarkten en andere winkels over op fairtrade producten. Van der Meer: 'Het is natuurlijk raar om te zeggen dat je blij bent met 10.000 euro minder omzet draaien (2016), maar het is een goed teken dat de consument in steeds meer winkels terecht kan voor eerlijke producten. Uiteindelijk is de Wereldwinkel niet meer nodig. Nu is het aantal winkels reeds gedaald van 400 naar 260'.

Mee
De Wereldwinkel in De Bilt is onlangs voor de derde maal gerestyled. Omdat de maatschappij steeds sneller verandert, moet ook de Wereldwinkel mee met haar tijd. Kleurstelling in de winkel, productopstelling, welke producten bieden wij aan, aan alles wordt gedacht door de vrijwilligers. 'Wereldwinkels lijden onder hun stoffige imago onder jongeren', legt Van der Meer uit. 'Daarom veranderen wij onze winkel steeds sneller in de hoop meer jongeren van 17/18 jaar bij onze missie te betrekken'.