Karim (l) en Willeke Colenbrander (r) hopen dat veel statushouders en bijstandsgerechtigden een baan vinden na de trainingen.
Karim (l) en Willeke Colenbrander (r) hopen dat veel statushouders en bijstandsgerechtigden een baan vinden na de trainingen.

Wematch 2.0 zoekt buddy's

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Woensdag 2 november vindt de kick-off plaats van een nieuw programma dat statushouders en werkzoekenden uit de bijstand traint en coacht in het proces van integratie en het vinden van (vrijwilligers)werk. 23 statushouders en 14 deelnemers uit de bijstand zijn van de partij. Met spoed zoekt  Wematch 2.0 nog buddy's voor begeleiding van statushouders.

In november start een nieuw project met twee groepen: werkzoekenden uit de bijstand en statushouders. Voor de groep van 23 statushouders zoekt  Wematch 2.0 nog een aantal buddy's, die een halve dag per week één van de statushouders op weg helpen.

Aanstelling
Eén van die statushouders is Karim uit Syrië, lid van de vorige groep en een goed voorbeeld van hoe het kan lopen na het volgen van het project van  Wematch. 'Ik ben begonnen als vrijwilliger bij diverse projecten bij  Wematch, maar nu heb ik dan eindelijk die gewilde aanstelling voor één dag per week gedurende het project voor statushouders. Ik spreek onder andere Arabisch en Armeens, dus ik kan goed tolken tussen de begeleiders van het project en de deelnemers'. Behalve begeleider bij het project is Karim ook 16 uur per week klasse-assistent en vrijwilliger als tolk Arabisch. Karim vervolgt: 'Hiervoor werkte ik bij Ranzijn, maar lichamelijke arbeid was gewoon te zwaar voor mij, dus ging ik op zoek naar iets anders'. Dankzij het project van  Wematch vond Karim leuk werk en hij raadt iedere statushouder dan ook aan mee te doen.

Tweede groep
In november start begeleidster Willeke Colenbrander met de tweede groep, dit betreft statushouders en werkzoekenden uit de bijstand. 'Deze laatste groep werkzoekenden is een nieuwe doelgroep voor ons', vertelt Colenbrander. 'Dus ons wacht een grote uitdaging. De groep in de bijstand is zeer divers, van laag- tot hoogopgeleiden en van eenzame mensen tot zieken. Vaak zijn deze mensen negatief over zichzelf en berusten zij zich uiteindelijk in hun situatie. Met deze training proberen wij hen weer op de rit te krijgen'.

Trainingen
 Wematch biedt iedere deelnemer tien trainingen aan. Hierbij komen vragen aan bod als: wie ben je, wat wil je, wat kun je, wat zijn jouw competenties en vaardigheden, welke diploma's heb je en wat kun je daarmee bereiken binnen de Nederlandse maatschappij? 'Natuurlijk gaan wij nog veel meer doen tijdens die trainingen', legt Colenbrander uit. 'Met behulp van een rollenspel, krijgt iedereen tips van een acteur, verder leren zij een sollicitatiebrief te schrijven, alhoewel dat langzamerhand uit de mode raakt, leren wij hen een LinkedIn-profiel aan te maken en via de Rotary leert iedere deelnemer te solliciteren bij een bedrijf, waarbij zij ingaan op vragen als 'waar moet ik op letten' en 'do's en don'ts tijdens een sollicitatiegesprek'.

Kick-off
Statushouders en bijstandgerechtigden volgen de trainingen gescheiden van elkaar, alhoewel Colenbrander hoopt dat beide groepen elkaar uiteindelijk kunnen helpen in hun proces naar werk zoeken. De komende drie tot zes maanden worden zij begeleid door hun buddy, gedurende een halve dag per week. Colenbrander: 'Woensdag 2 november vindt de kick-off plaats, met om 16.00 uur een borrel. Wij hebben nog een paar plekken vrij voor bijstandgerechtigden, dus meld u aan. Wij zien er naar uit om u te ontmoeten'.  Wematch werkt samen met het Kunstenhuis, Regionale Sociale Dienst, Steunpunt Vluchtelingen De Bilt, gemeente De Bilt, Mens De Bilt, de bibliotheek, BNDRS Coaching en Detachering en bedrijven uit de regio. Voor informatie en/of aanmelding kunt u mailen naar wematchdebilt@gmail.com of bellen met: Willeke Colenbrander mob.nr. 06-21 86 41 17

Karim (l) en Willeke Colenbrander (r) hopen dat veel statushouders en bijstandsgerechtigden een baan vinden na de trainingen.