Het nieuwe citatenboek van Karel Beesemer verschijnt eind van dit jaar.
Het nieuwe citatenboek van Karel Beesemer verschijnt eind van dit jaar.

Derde citatenboek van Karel Beesemer

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

'Citaten zijn als scherpe etsnaalden, die de goede dingen als het ware in je geheugen griffen', aldus Karel Beesemer die na tien jaar zijn derde citatenboek samenstelde onder de titel: Eens gezegd, blijft gezegd!. Het boek in handzaam A5 formaat wordt in eigen beheer uitgegeven en telt 360 pagina's. De vormgeving is net als de twee eerdere exemplaren verzorgd door zijn zoon Marcel Beesemer.

Karel Beesemer (82) verzamelt al heel lang citaten en puntige uitspraken die hij hoort of leest. Uit die verzameling stelde hij de eerste twee boeken samen. Het derde boek, dat eind dit jaar uitkomt, is weer een mix van uitspraken met humor, ernst en levenswijsheden, ondergebracht in zeven rubrieken. Dat zijn politiek, zakendoen, adviesbureaus en deskundigen, relativeren en logica, ouder worden, leven en dood, samenleven en levenswijsheden, oorlog en vrede en een rubriek allerlei. Hij noemt het verzamelen van citaten een soort obsessie van hem. 'Als ik iets opmerkelijks lees of hoor, of iemand zegt iets wat ik de moeite waard vind, dan schrijf ik dat op. Het zijn dan citaten en uitspraken die niet algemeen bekend zijn.

Stemmingen
In de nieuwe uitgave staan veel recente uitspraken van politici, kunstenaars, schrijvers en vele anderen. De citaten roepen wisselende stemmingen op. Sommige zijn stekelig, andere weer heel subtiel. Soms lees je het met een glimlach, dan weer raak je geroerd door een prachtige uitspraak of een mooi gedicht. Uitspraken van Johan Cruijff mogen natuurlijk niet ontbreken in een citatenboek. Die staan er dan ook in. Vooral in het hoofdstuk politiek zijn veel actuele uitspraken opgenomen. Karel Beesemer noemt het zijn verdienste dat hij heel consequent in het verzamelen is. Hij heeft ervaren dat mensen troost hebben gehaald uit het hoofdstuk leven en dood. Een citaat dat hij in die categorie erg mooi vindt luidt: 'Ik geloof wel dat wij eeuwig leven, want eens gegeven blijft gegeven.'

Activiteiten
Karel Beesemer was lange tijd actief in de Bilse gemeenschap en was onder meer voorzitter van de Biltse Sportfederatie (BSF). In 1984 werd hij gemeenteraadslid voor de VVD en later ook enige tijd wethouder. In de oude raadzaal van Jagtlust noteerde hij puntige uitspraken die tijdens de raadsvergadering werden gedaan. Het citaat uit die tijd: 'Hij heeft gietijzeren ellebogen en een geweten van elastiek', gebruikt hij nog wel eens. Een heel ondeugend citaat vindt hij: 'Als mannen zouden weten wat vrouwen denken, dan zouden ze veel meer durven.' Eens gezegd, blijft gezegd! is geen boek om ineens uit te lezen, maar dat je op je nachtkastje kunt leggen om af en toe wat citaten te lezen. Het is te bestellen via: karel@studiobezem.nl of telefonisch 030 2205478.

Lezersactie
Karel Beesemer heeft een aantal exemplaren gratis ter beschikking gesteld voor lezers van De Vierklank. Om in aanmerking te komen voor een exemplaar stuurt u een mailtje naar info@vierklank.nl