Teus Spelt is geïnstalleerd als commissielid zijnde niet raadslid voor de fractie van CDA.
Teus Spelt is geïnstalleerd als commissielid zijnde niet raadslid voor de fractie van CDA.

Uit de gemeenteraad van 26 oktober

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

De raadsvergadering werd vanwege het overschrijden van de eindtijd om 23.30 uur geschorst tot 31 oktober. Burgemeester Sjoerd Potters heet Peter Schuurman en Michelle Schuurman-Voorma welkom als gasten van de raad. Het echtpaar uit Hollandsche Rading woont op uitnodiging van Nico Jansen (CU) de vergadering bij. Teus Spelt wordt beëdigd en geïnstalleerd als commissielid zijnde niet raadslid voor de fractie van CDA.

Strategische agenda Wmo
Van februari tot september is een werkgroep uit de raad bestaande uit voorzitter Connie Brouwer (Beter De Bilt), Bertus Voortman (D66) en Erik van Esterik (PvdA) bezig geweest een 'stip op de horizon' te formuleren voor de Wmo voor periode 2018-2022. De voorliggende strategische agenda is daarvan het resultaat en zal richtinggevend zijn voor het Wmo beleid van de komende vijf jaar. Hoewel het voorstel als discussiestuk op de agenda stond werd het zonder debat unaniem door de raad aanvaard.

Startnotitie woonbeleid.
Hanneke de Zwart (D66) dient ondersteund door de grootst mogelijke meerderheid van de raad een motie in om een startnotitie op te stellen over het realiseren van de woningambitie voor de komende tien jaar. De motie wordt ingediend om het college kaders mee te geven bij het verder uitwerken van het woonbeleid. Hanneke de Zwart wil de raad laten nadenken over het begrip groene contour dat de G32 in 2016 heeft beschreven. De groene contour houdt in dat niet de bebouwing moet begrenzen, maar de te beschermen natuur moet afbakenen, zodat daar niet aan getornd kan worden. 'Alles buiten de groene contour staat open voor woningbouw, mits goed ingepast en met goede afweging van de belangen.' De gedachte ja mits spreekt Hanneke de Zwart daarin aan. Het oppakken en verder uitwerken van dit idee lijkt haar een goede suggestie voor de nieuwe raad en het nieuwe college. Voor Han IJssennagger (Bilts Belang) is het essentieel dat er ook bouwen buiten de rode contouren bijstaat. Hij stelt dat er aan de randen van de rode contouren genoeg ruimte is. Nico Jansen staat achter motie. Waar nodig bouwen buiten de rode contouren spreekt hem aan. Fractie Schlamilch stemt als enige tegen de motie omdat de rode contouren weer ter sprake komen. De moties van Peter Schlamich om de Schapenweide in het woonbeleid mee te nemen en sneller op te pakken krijgen alleen steun van de indiener.

Afvalverwerking
De motie 'maak pas op de plaats investeringen afvalscheiding', ingediend door Peter Schlamilch (Forza) en ondersteund door de VVD en Bilts Belang wordt na hoofdelijke stemming met 7 voor en 19 stemmen tegen verworpen. De meningen zijn verdeeld. Han IJssennagger (Bilts Belang) vreest dat mensen afval niet goed gaan scheiden en wil nieuwe onderzoeken afwachten. 'Bezint eer gij begint', zegt Christiaan van Nispen tot Sevenaer (VVD). Cees Beringen (CDA) pleit voor na-scheiding. Connie Brouwer (Beter De Bilt) wil op de ingeslagen weg doorgaan en mensen betere voorlichting geven. Nico Jansen pleit voor na-scheiding. Erik van Esterik stelt dat de PvdA heeft ingestemd met het inzamelbeleid omdat de doelstelling minder afval gehaald moet worden. Hij wil de inzameling toetsen aan laatste ontwikkelingen, maar geen pas op de plaats maken. Wethouder Anne Brommersma stelt dat we van het Rijk in 2020 terugmoeten van 200 naar 100 kg restafval per persoon per jaar. 'Daar moet je iets voor doen. De Bilt scoort best goed vergeleken met andere gemeenten die bij de AVU zijn aangesloten. De gemeente wil ook dat de afvalstoffenheffing omlaag gaat. We hebben verschillende varianten aan bewoners voorgelegd en daar kwam voor mensen met een tuin de vierde container als voorkeur uit. Laten we bij de hoogbouw ook afvalscheiding mogelijk maken. Van wat we inzamelen wordt 80 procent hergebruikt. Voor onze gemeente is na-scheiden niet beter. Na-scheiding is wel heel erg in ontwikkeling. In onze gemeente is 67 procent te recyclen.' Anne Brommersma ontraadt de motie. Erik van Esterik wil het beleid uitvoeren maar toetsen aan nieuwe inzichten. 'Blijkt het niet goed te zijn dan hadden we een ander besluit moeten nemen.' Binnenkort komt er een raadsbijeenkomst over afvalscheiding.

Moties
De motie 'Geen onnodige bomenkap op het Vinkenplein' van Fractie Schlamilch wordt verworpen.

De motie maak Herbie rotonde veiliger ingediend door Peter Schlamilch (Forza) wordt verworpen. Steun is er van de SP.

Een motie van Fractie Schlamilch (Forza) met het verzoek aan het college om de overeenkomst over de Herbie op de rotonde Bitse Rading-Groenekanseweg per direct op te zeggen wordt ingetrokken.

Peter Schuurman en Michelle Schuurman-Voorma wonen als Gast van de Raad de vergadering bij.
Wethouder Anne Brommersma wil de manier van afvalverwerking handhaven zoals is afgesproken.