Hester de Geus bij Boekhandel Bouwman in de Bilt.
Hester de Geus bij Boekhandel Bouwman in de Bilt.

Een droom werd werkelijkheid

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Voor de Bilthovense journaliste, schrijfster en fotografe Hester de Geus is een droom werkelijkheid geworden. Ze publiceerde deze maand het eerste deel van 'Hannah discovers food. Hannah ontdekt het eten', een reeks meertalige kinderboeken. Het boek is een lees-, leer- en beeldwoordenboek in één.

Vorig jaar vond Hester de Geus, dat de tijd gekomen was om een droom te gaan verwezenlijken, die perfect samengaat met het moederschap. Ze bedacht een concept, waarbij een combinatie van taal en beeld zorgt voor een reeks educatieve kinderboekjes.

Eten
In het eerste deel van 'Hannah discovers food. Hannah ontdekt het eten', maakt Hannah kennis met verschillende soorten groenten en fruit. Het is een lees- en leerboek, dat kan worden voorgelezen aan de allerkleinsten. Het bevat een beeldwoordenboek met duidelijke foto`s van maar liefst 44 soorten groenten en 29 soorten fruit. Hester vertelt: 'Het voelt goed om nu echt iets tastbaars in handen te kunnen hebben. Ik wilde graag een boek waarvan kinderen en volwassenen iets zouden kunnen leren en dat is denk ik gelukt. Het is voor iedereen die op een leuke manier één of meerdere talen wil leren. En handig voor op vakantie, als naslagwerk'.

Talen
'Hannah discovers food' is tweetalig, (Engels- Nederlands) en door meerdere onderwijskundige 'native speakers' gecontroleerd. Een boek dus, dat echt als leerboek kan worden gebruikt. Het is in principe geschreven voor kinderen, maar door het leerzame karakter eigenlijk voor alle leeftijden geschikt. Het is de bedoeling dat het boek ook in het Duits Nederlands, Frans Nederlands, Engels Duits, Engels Frans en Duits Frans verschijnt. Hester vervolgt: 'Ik hoop, dat niet alleen kinderen wat aan mijn boeken zullen hebben, maar ook anderen, die op een leuke manier willen leren over onderwerpen uit het dagelijks leven. Ik sprak onlangs een Engelse, die erg blij was dat het boekje was verschenen, omdat ze nu samen met haar kleinzoon een boek kan lezen. Hij leert Engels van haar, zij Nederlands van hem. Dat geldt natuurlijk ook voor anderen die in Nederland komen wonen en Nederlands willen leren'.

Leren
De combinatie van de twee talen onder elkaar en de beelden zorgen ervoor dat de nieuwe taal heel gemakkelijk geleerd kan worden, helemaal voor de vele mensen, die visueel zijn ingesteld. Het is de bedoeling dat binnen de boekenreeks de meest gangbare onderwerpen uit het dagelijks leven zullen worden behandeld, beginnend met ons voedsel. Tot slot geeft Hester aan heel blij te zijn, dat het eerste deel nu eindelijk is verschenen. Zij vertelt: 'Ik heb alles zelf gedaan, dus het is precies geworden zoals ik het wilde hebben. Kleurrijk, handzaam en leerzaam. Het uitdenken van het concept en de uitvoering en vormgeving ervan hebben veel tijd gekost, maar nu dat eenmaal is afgerond zijn de volgende delen een stuk eenvoudiger te maken'.

Het boek is verkrijgbaar bij verschillende boekhandels, waaronder Boekhandel Bouwman in De Bilt. Het boek is ook rechtstreeks te koop via de website van de schrijfster. Kijk dan voor meer informatie en om te bestellen op www.degeusproducties.com.

Lezersactie
Hester de Geus heeft een aantal exemplaren gratis ter beschikking gesteld voor lezers van De Vierklank. Om in aanmerking te komen voor een exemplaar stuurt u een mailtje naar info@vierklank.nl.