Wethouder Anne Brommersma, Dik v.d. Meent, Hilda van Min en Hanneke Eilers van Steunpunt Vluchtelingen De Bilt.
Wethouder Anne Brommersma, Dik v.d. Meent, Hilda van Min en Hanneke Eilers van Steunpunt Vluchtelingen De Bilt.

Elke statushouder een fiets

Algemeen Algemeen

Toen Hilda met haar Syrische taalklantjes in Groenekan ging fietsen, werd duidelijk dat zij op een stel barrels reden. Buurman Dik werd ingeschakeld, de fietsen opgeknapt en nu rijden ze beiden op een prima fiets.

Dik is gepensioneerd en is een begenadigd amateur fietsenmaker, die zijn kennis graag gebruikt en met leergierigen deelt. Zo ontstond het 'weesfietsenproject'. Het doel is om zoveel mogelijk statushouders in de gemeente De Bilt te voorzien van een fatsoenlijke fiets. Men gebruikt daarvoor de op last van de gemeente verwijderde fietsen, die gedurende enkele maanden niet door de eigenaar zijn teruggehaald. Het opknappen gebeurt in de kleine privéwerkplaats van Dik. Hij wordt hierbij geholpen door een statushouder aan wie hij zijn kennis overdraagt. De gerepareerde fietsen worden vervolgens afgeleverd bij Steunpunt Vluchtelingen De Bilt, die ze op ad-hoc basis, aan statushouders, na betaling, 'uitlevert'.

Wie heeft nog een ongebruikte fiets? Meld dat dan a.u.b. bij info@weesfietsendebilt.nl. Ook kinderfietsen zijn hard nodig.