Op Sandwijck staan veel bijzondere boomsoorten, die goed aan hun silhouet zijn te herkennen
Op Sandwijck staan veel bijzondere boomsoorten, die goed aan hun silhouet zijn te herkennen Foto: Henk van de Bunt uit 2012

Aan de slag op Sandwijck

Algemeen Natuur & Milieu

door Henk van de Bunt

Samen buiten aan de slag, dat kan op 4 november op de Natuurwerkdag. In 2017 organiseert LandschappenNL de Natuurwerkdag voor de 17de keer op bijna 500 locaties door heel Nederland. In De Bilt kan mee gewerkt worden op Sandwijck.

Sandwijck  ligt n een oase van rust met weelderig begroeide weilanden, slingerende watertjes en mooie uitzichten die alleen in de verte aan de stad herinneren. Van oorsprong was Sandwijck een uithof van het klooster Oostbroek, op het gelijknamige landgoed in het zuidelijkste puntje van De Bilt. In 1644 werd het landgoed gekocht.  Daarna, (in elk geval nog in de 17e eeuw), werd er een boerderij gebouwd. Later werd deze boerderij vervangen door een buitenhuis. Het park werd aangelegd in de Engelse landschapsstijl. In 1854 kwam Sandwijck door vererving in bezit van Christiaan Willem Johan baron van Boetzelaer en zijn echtgenote. Tot 1963 bleef de familie van Boetzelaer eigenaar. In dat jaar werd het huis verkocht aan de stad Utrecht, die het daarna in 1967 doorverkocht aan de Universiteit Utrecht.

Appartementencomplex
De universiteit wilde het huis gaan gebruiken als huisvesting voor haar gasten en de tuin moest deel gaan uitmaken van de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht. Van die plannen kwam echter niets terecht, mede door de aanleg van de rijksweg 28 tussen De Uithof en het huis Sandwijck. Vervolgens stond het huis ruim 16 jaar leeg, waarbij het landhuis en landgoed verwaarloosd werden. In maart 1980 werd het huis gekraakt en de bewoners gingen hard aan de slag om de leeggeroofde bouwval te restaureren. Ook werd door hen het achterstallige onderhoud van het landgoed aangepakt. Tien jaar later werd het huis gelegaliseerd en in de periode 1989-1991 werd het monumentale pand professioneel gerestaureerd. Vanaf deze restauratie heeft Woonstichting De Key het landhuis voor de bewoners in erfpacht, terwijl de Stichting Het Utrechts Landschap de nieuwe eigenaar werd. Het pand is nu een appartementencomplex, waarbij de bewoners een woongroep vormen.

Boomsoorten
Het landgoed is ca. 72 ha groot. Het park gaat via een gesloten bos over in een weidegebied met houtsingels en enkele boomgroepen. Sandwijck onderscheidt zich van andere landgoederen in de regio door een grote verscheidenheid aan bomen. In de negentiende eeuw is door de toenmalige eigenaar een aantal exotische boomsoorten uit andere werelddelen aangeplant. Op het landgoed bevinden zich onder meer een kapelletje en een pergola. Beide zijn respectievelijk in 1998 en 1999 gerestaureerd.

Werkzaamheden
Omdat het park zo divers is, valt er in het park van alles te doen. Zo kan er hooi geharkt worden, gezaagd en onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd. Voor koffie en thee wordt gezorgd en bij de lunch een lekkere warme kom soep, neem wel zelf een boterham mee. Op 4 november vanaf 9.00 uur is er werk voor maximaal 15 volwassenen er zijn nog 5 plekken over. De locatie is Utrechtseweg 301 De Bilt, Utrecht. Er wordt bij de parkeerplaats verzameld. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de locatieleider Dick van Beek (beekd@debilt.nl).