Met volgepakte koffers gaan Indra en John weer naar hun geliefde Ghana.
Met volgepakte koffers gaan Indra en John weer naar hun geliefde Ghana.

Bilthovenaren zetten projecten op in Ghana

Algemeen Algemeen

Waar een interview al niet goed voor is. Tijdens een gesprek tussen Indra van Deemter, echtgenoot John van Deemter en de Ghanese Samuel Sampene Ampofo, raakten John en Indra zo in de ban van dit West-Afrikaanse land, dat een eerste reis al spoedig volgde. Eéntje waar zij geen spijt van kregen.

door Walter Eijndhoven

In 2014 gingen John en Indra, gepakt met allerhande goederen naar Sefi Bekwai, een dorpje in Ghana. Het plezierige was dat Samuel meeging, een must voor de Bilthovenaren, in een voor hun onbekende cultuur. 'Het was natuurlijk niet alleen prettig dat hij meeging, maar voor ons ook noodzakelijk', vertelt Indra. 'Wij kennen de taal immers niet, zij spreken Twi en je verstaanbaar maken in Engels is ook niet overal even eenvoudig. Inmiddels kennen wij een paar woordjes, maar daar zal het waarschijnlijk bij blijven. Ook de cultuur in Ghana is natuurlijk anders. Elk dorp heeft haar eigen chief, een soort hoofd, zeg maar. Het is daar traditie om eerst de 'queenmother' te bezoeken, de hoogste leider in de regio en haar een fles drank te geven. Bovendien moet je haar formeel om toestemming vragen om haar dorpen te mogen bezoeken', vult John aan.

Lokaal onderwijs
Tijdens hun eerste reis in 2014, namen John en Indra van alles en nog wat mee. Sportverenigingen, diverse organisaties, buurtbewoners en Emmaus leverden hen 200 kilo aan goederen, bestemd voor lokale gemeenschappen in Ghana. Tevens bezochten zij enkele dagen een school in Sefwi Bekwai. Deze school ligt hen na aan het hart. 'Door te investeren in lokaal onderwijs, welke fundamenteel is en te werken aan de verbeteringen van gezondheidsaspecten, hopen wij de leefomstandigheden van schoolkinderen in Sefwi Bekwai te verbeteren', legt Indra uit. 'Onze projecten richten zich dan ook op het vernieuwen van schoolmeubilair, aanschaffen van leermiddelen zoals schoolborden en boeken en dergelijke. Verder renoveren wij schoolgebouwen, realiseren toilet- en drinkwatervoorzieningen en openen binnenkort een bibliotheek'.

Inmiddels zijn diverse projecten gerealiseerd, met dank aan onder andere Stichting Emmaus: een ingericht schoollokaal met 35 schoolbanken, diverse eettafels, twee toiletgebouwen met respectievelijk 16 en 8 toiletten en wasbakken om handen te wassen. John: 'Toen die toiletten er nog niet stonden, deden kinderen hun behoefte pal naast de school in de bush. Onhygiënische toestanden en bovendien gevaarlijk door het voorkomen van onder andere slangen. Gelukkig is het nu een stuk schoner geworden'.

Bibliotheek
Voordat zij weer naar 'hun' dorpje gaan, moet nog veel worden gedaan. Overal in de huiskamer staan koffers vol producten van donateurs/ 'schoolsupporters', Emmaus en Kindergemeenschap De Werkplaats. John: 'Wij krijgen heel veel goederen van particulieren en diverse organisaties. Je kan het zo gek niet noemen of het zit in één van die koffers: brillen, 8 laptops en allemaal nagekeken door Dutchnet in Bilthoven, 31 meter aan pleisters, 2.000 stuks paracetamol, maar ook 200 t-shirts van Kindergemeenschap De Werkplaats, shirts met hun naam WP erop. Leuk, toch?' 'Wij hebben allebei weer zin om te gaan. Eén van onze laatste projecten is de oprichting van een bibliotheek, met 300 boeken uit Accra (hoofdstad van Ghana). Met de opbrengst van de Kerstmarkt van De Werkplaats hebben wij een gebouw neergezet en meubilair kunnen laten maken. De boeken worden gedoneerd door een Ghanese NGO, waar wij een samenwerkingsverband mee hebben. Hun beleid is kinderen boeken te laten lezen die passen bij hun eigen leefwereld', legt Indra uit.

Donaties
Veel projecten worden gefinancierd vanuit de stichting, verkregen via donaties. 'Eén van onze buurtgenoten vroeg laatst aan zijn gasten of zij een gift wilden doen aan onze stichting, in plaats van verjaardagscadeaus. Een mooi gebaar', vertelt John. 'En zo komen wij uiteindelijk aan onze benodigde gelden. Vaak vragen geïnteresseerden hoe wij verantwoording afleggen aan onze donateurs. Ik kan hen altijd geruststellen dat via foto's of what's app de stichting controleert of een bepaald gedeelte is afgerond, voordat tot de volgende betaling wordt overgegaan. Onze stichting is door de belastingdienst erkend als ANBI-instelling. Om onze stichting verder te professionaliseren zullen wij tijdens ons bezoek een 'Comittee of Headmasters' oprichten. Wij willen graag dat de headmasters meedenken en helpen om hun basisscholen te verbeteren. Door hen te betrekken bij onze stichting, kunnen wij hen in Ghana verantwoordelijkheden geven, projecten laten uitvoeren, maar elkaar ook controleren op alle processen en financiën. Wij zijn als stichting in Nederland nog steeds eindverantwoordelijk, maar het is stimulerender om gezamenlijk één en ander te verbeteren'. Voor meer informatie over de projecten: www.ghanaschoolsupport.org